Ahmed Zewail

Faktaboks

Ahmed Zewail

Ahmed Hassan Zewail

Født
26. februar 1946, Damanhur, Egypt
Død
2. august 2016

Ahmed H. Zewail var en egyptisk-amerikansk kjemiker og fysiker som mottok Nobelprisen i kjemi i 1999.

Av /AP.

Artikkelstart

Ahmed Zewail var en kjemiker og fysiker som ble født i Egypt, og fra 1968 var bosatt i USA. Zewail mottok Nobelprisen i kjemi i 1999 for «sine studier av overgangstilstander i kjemiske reaksjoner med femtosekundspektroskopi».

Bakgrunn og karriere

Zewail tok bachelor- og mastergrad ved universitet i Alexandria, og doktorgrad ved University of Pennsylvania, USA. Han var postdoc ved University of California, Berkeley, og fra 1976 var han ansatt ved Caltec. Han hadde Pauling-professoratet i kjemi (fra 1990) og var også professor i fysikk. Han var direktør for NSF Laboratory for Molecular Sciences til 2007 og var leder for UST (Physical Biology Center for Ultrafast Science & Technology ved Caltech).

Nobelprisen

Zewail mottok Nobelprisen i kjemi i 1999 for «sine studier av overgangstilstander i kjemiske reaksjoner med femtosekundspektroskopi»:

Et femtosekund er 10-15 sekund. Dette er en ny enhet avledet fra skandinavisk for 15. (andre tilsvarende prefikser som milli (10-3) og nano (10-9) kommer fra latin.) I et femtosekund beveger atomene i et molekyl seg svært lite. Det beyr at med femtosekundspektroskopi kan man studere svært små bevegelser i et molekyl. Zerwail og hans medarbeidere har utviklet laserpulsteknikker som har gjort dette mulig. Dermed kan man studere hvordan atomene beveger seg i et molekyl «i langsom kino». Dette har gitt ny informasjon om hvordan kjemiske reaksjoner foregår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg