Agnes Pockels

Faktaboks

Agnes Pockels
Født
1862
Død
1935

Agnes Pockels var en selvlært tysk forsker innen fysikk og kjemi. Hun er mest kjent for sin forskning på overflatespenning og tynne filmer dannet på væskeoverflater.

Pockels hadde ikke tilgang på et laboratorium, så mye av hennes forskningsarbeid ble gjort på kjøkkenet. I 1891 fikk hun, etter å ha sendt sitt arbeid til den kjente britiske fysikeren Lord Rayleigh, publisert en artikkel om dette i journalen Nature. Denne artikkelen, og påfølgende forskning, utgjorde det første arbeidet der overflatespenningen til en såpefilm med tykkelse tilsvarende ett molekyl ble målt. Pockels publiserte flere artikler om spredning av oljer i vann og andre fenomener der overflatespenning hadde en viktig rolle; alt dette mens hun var hjemmeværende og tok seg av sine gamle foreldre.

Hennes arbeider fikk stor innflytelse på kolloidfysikk og kjemi, og den tyske kjemikeren Wilhelm Ostwald skrev at hun lærte oss ikke bare å holde arbeidsplassen ren, hun lærte oss også å måle denne renheten. Den amerikanske kjemikeren Irving Langmuir modifiserte senere hennes apparatur for måling av overflatespenning, og gjorde en rekke studier som han ble tildelt Nobelprisen i kjemi for i 1932.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg