Faktaboks

Agnes Miegel
Uttale
mˈi:gəl
Født
9. mars 1879, Königsberg (i dag Kaliningrad)
Død
26. oktober 1964, Bad Salzuflen (Nordrhein-Westfalen)
Statue av Agnes Miegel
Statue av Agnes Miegel i Bad Nenndorf (Niedersachsen), hvor Miegel bodde etter 1945. I 2015 bestemte byens befolkningen at statuen skulle fjernes som en reaksjon på forfatterens hyllest til nasjonalsosialismen.

Agnes Miegel var en tysk forfatter som særlig var kjent for sine ballader som hyller det østprøyssiske landskapet og regionens historie. Fra 1933 støttet Agnes Miegel nasjonalsosialismen, og forfatterskapet leses i dag svært kritisk.

Biografi

Agnes Miegel vokste opp i Øst-Preussen. Til tross for til dels lange utenlandsopphold i blant annet Frankrike og Italia samt skolegang i andre deler av Tyskland forble Øst-Preussen sentrum i hennes liv, noe som også gjenspeiler seg i forfatterskapet. Da nasjonalsosialistene kom til makten i Tyskland i 1933, støttet hun det nye politiske regimet. Våren 1945, da andre verdenskrig var over, måtte hun, som alle andre tyskere i regionen, flykte vestover. Hun ble boende i Vest-Tyskland til hun døde.

Forfatterskap

Agnes Miegel er i første rekke kjent for sine dikt og ballader, men skrev også fortellinger. Forfatterskapet viser tematisk tilhørighet til hjemstavndiktningen hvor forfatterens region hylles og framstilles på idyllisk måte, samtidig som historien framstår i et forklaret lys. Selv om Miegel litterært sett framhever seg positivt i forhold til mye av hjemstavndiktningen i sin samtid, er forfatterskapet historisk og politisk reaksjonært. Etter 1914, da første verdenskrig brøt ut, ble den politisk-nasjonale tonen i diktene hennes stadig sterkere, og nådde et høydepunkt i 1933 da hun støttet det nasjonalsosialistiske regimet.

I 1907 kom Balladen und Lieder, som hyller historien til og landskapet i Øst-Preussen. Det samme gjelder for diktsyklusen Ostpreußenlieder (1924) og diktsamlingen Herbstgesang (1932). Geschichten aus Altpreußen (1926) består av fire noveller med historisk stoff, blant annet Die Fahrt der sieben Ordensbrüder. Diktsamlingen Du aber bleibst in mir (1947) er preget av flukten og tapet av hjemstedet.

Betydning

Agnes Miegels forfatterskap, særlig lyrikken, skiller seg kvalitativt klart positivt ut fra samtidig hjemstavndiktning. Forfatterskapet sees gjerne som et litterært minnesmerke over Øst-Preussen og livet der før 1945. Hennes politiske sympatier og støtte til nasjonalsosialismen har imidlertid i sterk grad preget resepsjonen etter 1945. Størst interesse er det i dag for hennes beskrivelser av livet i Øst-Preussen før 1933. Flere av hennes korte prosatekster er gitt ut i nye utgaver (blant annet Spaziergänge einer Ostpreußin (1985), Ostpreußens Bernsteinküste (1988), Alt-Königsberger Geschichten (2014) og Es war ein Land Ostpreußen (2017).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg