Agence Havas

Agence Havas, fransk nyhetsbyrå, grunnlagt 1835 av Charles Havas; verdens første nyhetsbyrå i moderne forstand. Den første tiden formidlet Agence Havas franske og internasjonale politiske og økonomiske nyheter til abonnenter i Frankrike, etter hvert også til kunder i utlandet.

Faktaboks

Uttale
aʒˈãs avˈas

Meldingene ble opprinnelig innsamlet per post eller ved brevduer, men i takt med utbyggingen av telegrafen i 1850- og 1860-årene utviklet Agence Havas seg til å bli et internasjonalt nyhetsbyrå i egentlig forstand, delvis i samarbeid med tidens to andre europeiske storbyråer, Reuters i London og Wolffs i Berlin. Da de tre byråene i 1869 delte ansvaret for verdensdekningen mellom seg, fikk Havas Italia, Spania, Frankrike og det portugisiske koloniriket. I 1857 tok Agence Havas annonseformidling opp på sitt arbeidsprogram.

Byrået hevdet sin posisjon som internasjonalt nyhetsbyrå helt frem til den tyske okkupasjon av Frankrike 1940, men ble da delt i to. Storparten av nyhetsbyråets personale fortsatte virksomheten i den franske undergrunnsbevegelsen, i Nord-Afrika og i London, inntil Agence France-Presse ble opprettet i Paris ved frigjøringen 1944. Reklamevirksomheten ble ført videre under navnet Agence Havas. Havas-konsernet omfatter i dag interesser innen presse, reklame og turisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg