Agence Havas, fransk nyhetsbyrå, grunnlagt 1835 av Charles Havas; verdens første nyhetsbyrå i moderne forstand. Den første tiden formidlet Agence Havas franske og internasjonale politiske og økonomiske nyheter til abonnenter i Frankrike, etter hvert også til kunder i utlandet.

Meldingene ble opprinnelig innsamlet per post eller ved brevduer, men i takt med utbyggingen av telegrafen i 1850- og 1860-årene utviklet Agence Havas seg til å bli et internasjonalt nyhetsbyrå i egentlig forstand, delvis i samarbeid med tidens to andre europeiske storbyråer, Reuters i London og Wolffs i Berlin. Da de tre byråene i 1869 delte ansvaret for verdensdekningen mellom seg, fikk Havas Italia, Spania, Frankrike og det portugisiske koloniriket. I 1857 tok Agence Havas annonseformidling opp på sitt arbeidsprogram.

Byrået hevdet sin posisjon som internasjonalt nyhetsbyrå helt frem til den tyske okkupasjon av Frankrike 1940, men ble da delt i to. Storparten av nyhetsbyråets personale fortsatte virksomheten i den franske undergrunnsbevegelsen, i Nord-Afrika og i London, inntil Agence France-Presse ble opprettet i Paris ved frigjøringen 1944. Reklamevirksomheten ble ført videre under navnet Agence Havas. Havas-konsernet omfatter i dag interesser innen presse, reklame og turisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.