Abu Sayyaf

Abu Sayyaf, filippinsk, islamsk separatistgruppe, dannet av utbrytere fra Moro National Liberation Front (MNLF) i 1991. Abu Sayyaf er den minste og mest ytterliggående av flere fundamentalistiske separatistgrupper i det sørlige Filippinene, der de ønsker opprettelsen av en islamsk stat. Siden 2001 skal gruppen være redusert fra cirka tusen til rundt 350 geriljakrigere.

Faktaboks

etymologi:

arabisk Guds sverd

Abu Sayyaf er kjent for sine brutale voldshandlinger som omfatter bombing, mord, kidnapping og pengeutpressing. Geriljaen har i de senere årene bortført hundrevis av sivile innbyggere, vestlige turister, misjonærer og journalister som dekket gisselsakene. Noen gisler er blitt sluppet fri mot store pengesummer i løsepenger, andre er blitt drept ved halshugging. I tillegg til løsepenger har Abu Sayyaf krevd løslatelse av terrorister fra amerikanske fengsler. Arroyo-regjeringen nektet å forhandle med gruppen, og stemplet den som en terroristorganisasjon som driver med bandittvirksomhet for å livnære seg.

Abu Sayyaf står på USAs liste over terrororganisasjoner, fordi gruppen har hatt kontakter med terroristnettverket al-Qaida og tidligere med nå avdøde Osama bin Laden. Flere av medlemmene har studert eller arbeidet i Midtøsten og senere knyttet bånd til Mujahedin i Afghanistan, der de har fått opplæring. Arroyo-regjeringen søkte bistand fra USA for å kunne utradere geriljaen, og siden 2002 har amerikanske soldater og militære rådgivere deltatt i fellesøvelser for å trene Manila-hæren til kampen mot terrorisme. Arroyo-regjeringens vedtak om å søke bistand fra USA er omstridt, og møter særlig motstand fra New Peoples Army (NPA).

Abu Sayyaf er gjort ansvarlig for den alvorligste terrorhandlingen på Filippinene i nyere tid: 116 personer mistet livet da en passasjerferge ble sprengt i februar 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg