Abu Sayyaf, filippinsk, islamsk separatistgruppe, dannet av utbrytere fra Moro National Liberation Front (MNLF) i 1991. Abu Sayyaf er den minste og mest ytterliggående av flere fundamentalistiske separatistgrupper i det sørlige Filippinene, der de ønsker opprettelsen av en islamsk stat. Siden 2001 skal gruppen være redusert fra cirka tusen til rundt 350 geriljakrigere.

Faktaboks

Etymologi

arabisk Guds sverd

Abu Sayyaf er kjent for sine brutale voldshandlinger som omfatter bombing, mord, kidnapping og pengeutpressing. Geriljaen har i de senere årene bortført hundrevis av sivile innbyggere, vestlige turister, misjonærer og journalister som dekket gisselsakene. Noen gisler er blitt sluppet fri mot store pengesummer i løsepenger, andre er blitt drept ved halshugging. I tillegg til løsepenger har Abu Sayyaf krevd løslatelse av terrorister fra amerikanske fengsler. Arroyo-regjeringen nektet å forhandle med gruppen, og stemplet den som en terroristorganisasjon som driver med bandittvirksomhet for å livnære seg.

Abu Sayyaf står på USAs liste over terrororganisasjoner, fordi gruppen har hatt kontakter med terroristnettverket al-Qaida og tidligere med nå avdøde Osama bin Laden. Flere av medlemmene har studert eller arbeidet i Midtøsten og senere knyttet bånd til Mujahedin i Afghanistan, der de har fått opplæring. Arroyo-regjeringen søkte bistand fra USA for å kunne utradere geriljaen, og siden 2002 har amerikanske soldater og militære rådgivere deltatt i fellesøvelser for å trene Manila-hæren til kampen mot terrorisme. Arroyo-regjeringens vedtak om å søke bistand fra USA er omstridt, og møter særlig motstand fra New Peoples Army (NPA).

Abu Sayyaf er gjort ansvarlig for den alvorligste terrorhandlingen på Filippinene i nyere tid: 116 personer mistet livet da en passasjerferge ble sprengt i februar 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg