Abdullah Öcalan, kurdisk (tyrkisk) geriljaleder. Født i det østlige Tyrkia, studerte statsvitenskap ved Universitetet i Ankara. Startet i 1973 en gruppe som i 1978 ble til PKK (Kurdistans arbeiderparti). Det første væpnede opprør skjedde i 1979, samme året som Öcalan flyktet til Syria. Han bodde siden i Syria og Libanon og styrte kampen mot tyrkerne fra eksil.

For tyrkiske myndigheter var han i alle år en ettersøkt terrorist og kaldblodig drapsmann, mens han for deler av det kurdiske miljøet ble sett på som frigjøringsleder. Hans posisjon ble likevel noe svekket i takt med oppslutningen om PKK. Etter at Tyrkia innledet forhandlinger med Syria om utlevering av Öcalan, flyktet han 1998, men ble kidnappet av tyrkiske agenter i Nairobi. I 1999 ble Öcalan stilt for retten, tiltalt for høyforræderi, og dømt til døden i juni samme år. Dødsdommen ble omgjort til livsvarig fengsel da Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2002.

Under rettssaken appellerte Öcalan til våpenhvile, og september 1999 erklærte PKK ensidig våpenhvile i kampen mot de tyrkiske styrkene. Høsten 1999 ble Öcalan i en italiensk domstol innvilget politisk asyl i Italia, men tyrkiske myndigheter har ikke villet utlevere ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.