Abdullah Öcalan

Faktaboks

Abdullah Öcalan
Født
4. april 1948
Abdullah Öcalan, foto fra 1997.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Abdullah Öcalan er en kurdisk politiker og tidligere geriljaleder. Öcalan ble født i Urfa-provinsen i Tyrkia og er grunnleggeren av det forbudte kurdiske partiet PKK. I 1999 ble Öcalan pågrepet og har siden sittet fengslet på Imrali-øya i Tyrkia. Han er en av de viktigste politiske skikkelsene i kurdisk samtidshistorie og hans lederskap er ubestridt blant PKKs medlemmer og sympatisører. Hans innflytelse og popularitet strekker seg ut over Tyrkias grenser.

Fra studentaktivist til geriljaleder

Öcalan begynte sine studier i statsvitenskap ved Universitetet i Ankara i 1966. I 1970 satt han i flere måneder i fengsel for å ha deltatt i studentdemonstrasjoner. I studieårene ble Öcalan marxist og var aktiv i foreninger på venstresiden (Devrimci Gençlik). Han brøt med venstresiden i tyrkisk politikk på grunn av deres neglisjering av det kurdiske spørsmålet.

Sammen med andre aktivister forlot Öcalan Ankara i 1974 og begynte sine aktiviteter i de kurdiske områdene øst i Tyrkia. I august 1984 begynte PKK sin væpnede kamp mot Tyrkia og konflikten vedvarer fortsatt med variert styrke og intensitet. Fra 1979 oppholdt han seg i Syria med sine kampfeller, men Öcalan ble tvunget til å forlate Syria i oktober 1998 og ble pågrepet i Kenya av tyrkiske myndigheter i februar 1999.

Fange og fredsmegler

Öcalan ble i 1999 dømt til døden i Tyrkia, men domstolen omgjorde i 2002 dødstraffen til livstidsfengsel fordi landet avskaffet dødsstraff som en del av forhandlinger om EU-medlemskap. Pågripelsen av Öcalan var et sjokk for PKK, men organisasjonen ble ikke lammet slik mange hadde spådd. Etter å ha erklært ensidig våpenhvile i 2002, gjenopptok PKK sine militære aksjoner mot Tyrkia.

I perioden 2009–2011 foregikk det fredssamtaler mellom PKK og tyrkiske myndigheter, men fredsprosessen kollapset. Et nytt forsøk på å slutte fred ble initiert i 2013, og Öcalan var en viktig aktør i fredsprosessen. Han erklærte våpenhvile i 2013 og PKKs geriljastyrker trakk seg ut av Tyrkia. Fredssamtalene brøt på nytt sammen i 2015, men Öcalan støtter fortsatt fredslinjen fra sitt fengsel på øya Imrali.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg