Abdullah Öcalan

Faktaboks

Abdullah Öcalan
Født
4. april 1948

Abdullah Öcalan, kurdisk (tyrkisk) geriljaleder. Født i det østlige Tyrkia, studerte statsvitenskap ved Universitetet i Ankara. Startet i 1973 en gruppe som i 1978 ble til PKK (Kurdistans arbeiderparti). Det første væpnede opprør skjedde i 1979, samme året som Öcalan flyktet til Syria. Han bodde siden i Syria og Libanon og styrte kampen mot tyrkerne fra eksil.

For tyrkiske myndigheter var han i alle år en ettersøkt terrorist og kaldblodig drapsmann, mens han for deler av det kurdiske miljøet ble sett på som frigjøringsleder. Hans posisjon ble likevel noe svekket i takt med oppslutningen om PKK. Etter at Tyrkia innledet forhandlinger med Syria om utlevering av Öcalan, flyktet han 1998, men ble kidnappet av tyrkiske agenter i Nairobi. I 1999 ble Öcalan stilt for retten, tiltalt for høyforræderi, og dømt til døden i juni samme år. Dødsdommen ble omgjort til livsvarig fengsel da Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2002.

Under rettssaken appellerte Öcalan til våpenhvile, og september 1999 erklærte PKK ensidig våpenhvile i kampen mot de tyrkiske styrkene. Høsten 1999 ble Öcalan i en italiensk domstol innvilget politisk asyl i Italia, men tyrkiske myndigheter har ikke villet utlevere ham.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg