Faktaboks

Abdullah Öcalan
Født
4. april 1948
Abdullah Öcalan
Abdullah Öcalan, foto fra 1997.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Abdullah Öcalan er en kurdisk politiker og tidligere geriljaleder. Öcalan ble født i Urfa-provinsen i Tyrkia og er grunnleggeren av det forbudte kurdiske partiet Kurdistans arbeiderparti (PKK). Öcalan er en av de viktigste politiske skikkelsene i kurdisk samtidshistorie, og hans lederskap er ubestridt blant PKKs medlemmer og sympatisører. Hans innflytelse og popularitet strekker seg ut over Tyrkias grenser, men Öcalan og PKK er også omstridt blant kurdere i og utenfor Tyrkia.

For tyrkiske myndigheter var Öcalan i alle år en ettersøkt terrorist og kaldblodig drapsmann. Etter at Tyrkia innledet forhandlinger med Syria om utlevering av Öcalan, flyktet han i 1998, men ble kidnappet av tyrkiske agenter i Nairobi. I 1999 ble Öcalan stilt for retten, tiltalt for høyforræderi, og dømt til døden i juni samme år. Dødsdommen ble omgjort til livsvarig fengsel da Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2002.

Fra studentaktivist til geriljaleder

Öcalan begynte sine studier i statsvitenskap ved Universitetet i Ankara i 1966. I 1970 satt han i flere måneder i fengsel for å ha deltatt i studentdemonstrasjoner. I studieårene ble Öcalan marxist og var aktiv i foreninger på venstresiden (Devrimci Gençlik). Han brøt med venstresiden i tyrkisk politikk på grunn av deres neglisjering av det kurdiske spørsmålet.

Sammen med andre aktivister forlot Öcalan Ankara i 1974 og begynte sine aktiviteter i de kurdiske områdene øst i Tyrkia. I august 1984 begynte PKK sin væpnede kamp mot Tyrkia og konflikten vedvarer fortsatt med variert styrke og intensitet. Fra 1979 oppholdt Öcalan seg i Syria med sine kampfeller.

Fange og fredsmegler

Pågripelsen av Öcalan var et sjokk for PKK, men organisasjonen ble ikke lammet slik mange hadde spådd. Etter å ha erklært ensidig våpenhvile i 1999, gjenopptok PKK sine militære aksjoner mot Tyrkia i 2004.

I perioden 2009–2011 foregikk det fredssamtaler mellom PKK og tyrkiske myndigheter, men fredsprosessen kollapset. Et nytt forsøk på å slutte fred ble initiert i 2013, og Öcalan var en viktig aktør i fredsprosessen. Han erklærte våpenhvile i 2013 og PKKs geriljastyrker trakk seg ut av Tyrkia. Fredssamtalene brøt på nytt sammen i 2015, men Öcalan støtter fortsatt fredslinjen fra sitt fengsel på øya Imrali.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg