ACO

ACO, Allied Command Operations, er en av to strategiske kommandoer på toppen av NATOs militære kommandostruktur. Den andre er Allied Command Transformation.

Faktaboks

etymologi:

engelsk

også kjent som:

Allied Command Operations

ACO har ansvaret for planlegging og gjennomføring av alliansens operasjoner. ACOs overordnede mål er å bidra til alliert forsvar og sikkerhet ved å opprettholde integriteten til alliansens territorium, beskytte havets frihet og økonomiske livsstil, og bevare eller gjenopprette sikkerheten til sine medlemmer.

ACO ledes av SACEUR og hovedkvarteret SHAPE i Casteau utenfor Mons, Belgia.

ACO består at hovedkvarter og støtteelementer på både strategisk, operasjonelt og taktisk nivå. SHAPE utgjør det strategiske nivået. På operasjonelt nivå er to stående fellesoperative hovedkvarter: Joint Force Command Brunssum (JFCB) i Nederland og Joint Force Command Naples (JFCN) i Italia. Disse har ansvar for å gjennomføre NATOs fellesoperasjoner (det vil si operasjoner hvor styrker fra flere forsvarsgrener er involvert). Det taktiske nivået består av en landkomponent (Headquarters Allied Land Command (HQ LANDCOM), Izmir, Tyrkia; en maritim komponent (Headquarters Allied Maritime Command (HQ MARCOM), Northwood, Storbritannia; og en luftkomponent (Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM), Ramstein, Tyskland.

HQ AIRCOM (Ramstein) støttes av Combined Air Operations Centres (CAOC) i Torrejon, Spania and i Uedem, Germany, og av Deployable Air Command and Control Centre (DACCC) i Poggio Renatico, Italia.

I tillegg støttes ACO av NATOs Communication and information systems (CIS) Group.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg