ACO, Allied Command Operations, er en av to strategiske kommandoer på toppen av NATOs militære kommandostruktur. Den andre er Allied Command Transformation.

ACO har ansvaret for planlegging og gjennomføring av alliansens operasjoner. ACOs overordnede mål er å bidra til alliert forsvar og sikkerhet ved å opprettholde integriteten til alliansens territorium, beskytte havets frihet og økonomiske livsstil, og bevare eller gjenopprette sikkerheten til sine medlemmer.

ACO ledes av SACEUR og hovedkvarteret SHAPE i Casteau utenfor Mons, Belgia.

ACO består at hovedkvarter og støtteelementer på både strategisk, operasjonelt og taktisk nivå. SHAPE utgjør det strategiske nivået. På operasjonelt nivå er to stående fellesoperative hovedkvarter: Joint Force Command Brunssum (JFCB) i Nederland og Joint Force Command Naples (JFCN) i Italia. Disse har ansvar for å gjennomføre NATOs fellesoperasjoner (det vil si operasjoner hvor styrker fra flere forsvarsgrener er involvert). Det taktiske nivået består av en landkomponent (Headquarters Allied Land Command (HQ LANDCOM), Izmir, Tyrkia; en maritim komponent (Headquarters Allied Maritime Command (HQ MARCOM), Northwood, Storbritannia; og en luftkomponent (Headquarters Allied Air Command (HQ AIRCOM), Ramstein, Tyskland.

HQ AIRCOM (Ramstein) støttes av Combined Air Operations Centres (CAOC) i Torrejon, Spania and i Uedem, Germany, og av Deployable Air Command and Control Centre (DACCC) i Poggio Renatico, Italia.

I tillegg støttes ACO av NATOs Communication and information systems (CIS) Group.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.