Allied Joint Force Command Naples (JFCNP)

Artikkelstart

Allied Joint Force Command Naples er ett av tre operasjonelle hovedkvarter i NATO , underlagt Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) . De andre operasjonelle hovedkvarterene er Joint Force Command Brunssum og Joint Force Command Norfolk . JFC Naples ble etablert i 2004 i Napoli , Italia , etter at den tidligere kommandoen Allied Forces Southern Europe (AFSOUTH) var avviklet etter 53 år.

Bakgrunn

Etableringen av JFC var et ledd i omformingen av NATOs kommandostruktur for å oppnå en mer fleksibel og effektiv utnyttelse av de militære kapasitetene til å mestre de operative utfordringene i det 21. århundre. Den nye organisasjonen er mer fleksibel og i stand til å gjennomføre et bredere spekter av operasjoner.

Oppdrag

JFC Naples har, på lik linje med JFC Brunssum, som oppdrag å forberede, planlegge og gjennomføre militære operasjoner i og utenfor NATO-området for å bevare NATO-statenes fred, sikkerhet og territoriell integritet. De skal også bidra til krisehåndtering og avskrekking ved å sikre at hovedkvarter og styrker som er under JFC Naples' kommando er tilstrekkelig forberedt for å gjennomføre og støtte militære operasjoner. Tidligere hadde hovedkvarteret ansvar for sør-Europa. For å gjøre NATO mer fleksibel, ble denne geografiske ansvarsfordeling mellom JFC Naples og Brunssum fjernet. Hvilke områder hovedkvarterene har ansvar for besluttes av SACEUR . For eksempel har JFC Naples ansvar for pågående oppdrag i Kosovo og Irak . I tillegg roterer ansvaret for NATO Response Force (NRF) mellom de to hovedkvarterene.

Ledelse

Siden opprettelsen av JFC Naples i 2004, har alle hovedkvarterets øverstkommanderende vært admiraler fra det amerikanske sjøforsvaret. Disse har samtidig vært øverstkommanderende for United States Naval Forces Europe – Naval Forces Africa (NAVEUR-NAVAF), som er samlokalisert med JFC Naples.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg