Allied Joint Force Command Naples er ett av tre operasjonelle hovedkvarter i NATO, underlagt Supreme Allied Commander Europe (SACEUR). De andre operasjonelle hovedkvarterene er Joint Force Command Brunssum og Joint Force Command Norfolk. JFC Naples ble etablert i 2004 i Napoli, Italia, etter at den tidligere kommandoen Allied Forces Southern Europe (AFSOUTH) var avviklet etter 53 år.

Bakgrunn

Etableringen av JFC var et ledd i omformingen av NATOs kommandostruktur for å oppnå en mer fleksibel og effektiv utnyttelse av de militære kapasitetene til å mestre de operative utfordringene i det 21. århundre. Den nye organisasjonen er mer fleksibel og i stand til å gjennomføre et bredere spekter av operasjoner.

Oppdrag

JFC Naples har, på lik linje med JFC Brunssum, som oppdrag å forberede, planlegge og gjennomføre militære operasjoner i og utenfor NATO-området for å bevare NATO-statenes fred, sikkerhet og territoriell integritet. De skal også bidra til krisehåndtering og avskrekking ved å sikre at hovedkvarter og styrker som er under JFC Naples' kommando er tilstrekkelig forberedt for å gjennomføre og støtte militære operasjoner.

Tidligere hadde hovedkvarteret ansvar for sør-Europa. For å gjøre NATO mer fleksibel, ble denne geografiske ansvarsfordeling mellom JFC Naples og Brunssum fjernet. Hvilke områder hovedkvarterene har ansvar for besluttes av SACEUR. For eksempel har JFC Naples ansvar for pågående oppdrag i Kosovo og Irak. I tillegg roterer ansvaret for NATO Response Force (NRF) mellom de to hovedkvarterene.

Ledelse

Siden opprettelsen av JFC Naples i 2004, har alle hovedkvarterets øverstkommanderende vært admiraler fra det amerikanske sjøforsvaret. Disse har samtidig vært øverstkommanderende for United States Naval Forces Europe – Naval Forces Africa (NAVEUR-NAVAF), som er samlokalisert med JFC Naples.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg