Österbybruk, tettsted i Östhammar kommune, Uppland, Sverige; 2358 innbyggere (2016).

Österbybruk er et gammelt brukssamfunn med jernverkstradisjoner tilbake til 1400-tallet. Österbybruk er også kjent som sentrum for den svenske nyckelharpan.

Österbybruk har en godt bevart bruksarbeiderbebyggelse fra 1700-tallet. Her finnes også Sveriges eldste bevarte smie av såkalt vallonsk type. Den fredede bruksherregårdens sidefløyer skriver seg fra 1730-tallet. Hovedbygningen i to etasjer med mansardtak er fra siste halvdel av 1700-tallet, tegnet av Erik Palmstedt. På herregården finnes også maleren Bruno Liljefors' atelier, med utstillinger i sommersesongen. Parken er anlagt etter Carl Hårlemans tegninger fra 1769.

Historie

Österby var opprinnelig et statlig jernverk. I 1643 ble bruket kjøpt av finansmannen og industriherren Louis de Geer, som hadde leid bruket av kronen sammen med Willem de Besche fra 1626. Til driften av jernverket rekrutterte eierne smeder fra Vallonia. De vallonske smedene og deres familier blandet seg lite med lokalbefolkningen, og dannet et eget samfunn som først ble integrert i den øvrige befolkningen på 1800-tallet. Utover på 1800- og 1900-tallet ble jernverket modernisert, og ble i 1927 overtatt av Fagersta Bruk. Jernverket la ned driften i 1983, men Österbybruks verkstradisjoner er ført videre til i dag ved bedriften Österby Gjuteri.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg