Faktaboks

Åsleik Engmark
Født
27. desember 1965
Død
12. februar 2017
Åsleik Engmark

Åsleik Engmark var en norsk komiker, skuespiller, sanger og komiregissør.

Åsleik Engmark
Av /NTB Scanpix.

Åsleik Engmark var en norsk komiker, skuespiller, sanger og komiregissør. Han var en populær stand up-komiker og ble landskjent gjennom sin medvirkning i NRKs satireprogram Egentlig.

Engmark debuterte i Scrooge av Charles Dickens på Teaterverkstedet på Torshov i 1987, samme år som han var med på å stifte showgruppen Lompelandslaget. Fra 1987 til 2000 var han ansatt ved Det Norske Teatret, der han gjorde seg bemerket som en sterk karakterskuespiller, blant annet i Tankred Dorsts Merlin og i tittelrollen i Staffan GöthesEin utstoppa hund. Engmark har dessuten gjort originale rolletolkninger i musikaler, blant annet i rollene som Judas i Jesus Christ Superstar, halvtomsingen Toby i Sweeney Todd, notaren i Den Stundeslause av Ludvig Holberg og trollmannen i Trollmannen frå Oz. Han skrev manus til og regisserte Melodi Grand Prix-musikalen Lenge leve livet for Oslo Nye Teater i 2015 og har også regissert flere stand up-show for komikerkolleger.

I 2009 hadde han regi på barnefilmen Knerten etter Anne-Cath Vestlys bok, og han ga dessuten stemme til Knerten i denne og i to oppfølgerfilmer, regissert av henholdsvis Martin Lund og Arild Østin Ommundsen. Han var også en aktiv stemmeskuespiller i oversatte tegnefilmer, med norsk stemme blant annet til surikaten Timon i Løvenes konge-filmene (norske versjoner 1994, 1999 og 2004), Woody i Toy Story-filmene (norske versjoner i 1996, 2000 og 2010) og tittelrollen i Tintin (NRK TV 1992–1994).

Satireboken Så langt i livet ble utgitt av Cappelen i 1998. Engmark ble tildelt Reis Deg Komikerklubbs egen komikerpris Stå Opp-prisen i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Jon Richardsen

Åsleik ga også norsk stemme til surikaten Timon i løvens konge, og sang på to av sangene i filmen. Det burde kansje tas med?

svarte Lillian Bikset

Takk for fint innspill! Jeg skal gjennomgå og se om der også er flere/andre roller som stemmeskuespiller som burde framgå av artikkelen. Mvh, Lillian Bikset.

svarte Jon Richardsen

Han var også stemmen til Knerten

svarte Lillian Bikset

Det stemmer, det står i artikkelen og sto der også da du kommenterte over. Jeg har nå gjennomgått og utvidet den med et par øvrige sentrale roller som stemmeskuespiller. Han hadde selvfølgelig flere - særlig interesserte kan bruke lenkene for å få vite enda mer. Takk igjen. Mvh, Lillian Bikset (fagansvarlig).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg