Åsleik Engmark var en norsk komiker, skuespiller, sanger og komiregissør. Han var en populær stand up-komiker, som ble landskjent gjennom sin medvirkning i NRKs satireprogram Egentlig.

Engmark debuterte i Scrooge av Charles Dickens på Teaterverkstedet på Torshov i 1987, samme år som han var med på å stifte showgruppen Lompelandslaget. Fra 1987 til 2000 var han ansatt ved Det Norske Teatret der han gjorde seg bemerket som en sterk karakterskuespiller, blant annet i Tankred Dorsts Merlin og i tittelrollen i Staffan Göthes Ein utstoppa hund. Engmark har dessuten gjort originale rolletolkninger i musikaler, blant annet i rollene som Judas i Jesus Christ Superstar, halvtomsingen Toby i Sweeney Todd, notaren i Den Stundeslause av Holberg og trollmannen i Trollmannen frå Oz. Han skrev manus til og regisserte Melodi Grand Prix-musikalen Lenge leve livet for Oslo Nye Teater i 2015 og har også regissert flere stand up-show for komikerkolleger.

I 2009 hadde han regi på barnefilmen Knerten etter Anne-Cath Vestlys bok, og han ga dessuten stemme til Knerten i denne og i to oppfølgerfilmer, regissert av henholdsvis Martin Lund og Arild Østin Ommundsen.

Satireboken Så langt i livet ble utgitt av Cappelen i 1998. Engmark ble tildelt Reis Deg Komikerklubbs egen komikerpris Stå Opp-prisen i 2001.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.