Åsleik Engmark var en norsk komiker, skuespiller, sanger og komiregissør. Han var en populær stand up-komiker, som ble landskjent gjennom sin medvirkning i NRKs satireprogram Egentlig.

Engmark debuterte i Scrooge av Charles Dickens på Teaterverkstedet på Torshov i 1987, samme år som han var med på å stifte showgruppen Lompelandslaget. Fra 1987 til 2000 var han ansatt ved Det Norske Teatret der han gjorde seg bemerket som en sterk karakterskuespiller, blant annet i Tankred Dorsts Merlin og i tittelrollen i Staffan Göthes Ein utstoppa hund. Engmark har dessuten gjort originale rolletolkninger i musikaler, blant annet i rollene som Judas i Jesus Christ Superstar, halvtomsingen Toby i Sweeney Todd, notaren i Den Stundeslause av Holberg og trollmannen i Trollmannen frå Oz. Han skrev manus til og regisserte Melodi Grand Prix-musikalen Lenge leve livet for Oslo Nye Teater i 2015 og har også regissert flere stand up-show for komikerkolleger.

I 2009 hadde han regi på barnefilmen Knerten etter Anne-Cath Vestlys bok, og han ga dessuten stemme til Knerten i denne og i to oppfølgerfilmer, regissert av henholdsvis Martin Lund og Arild Østin Ommundsen.

Satireboken Så langt i livet ble utgitt av Cappelen i 1998. Engmark ble tildelt Reis Deg Komikerklubbs egen komikerpris Stå Opp-prisen i 2001.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.