Åsleik Engmark

Faktaboks

Åsleik Engmark
Født
27. desember 1965
Død
12. februar 2017

Åsleik Engmark var en norsk komiker, skuespiller, sanger og komiregissør.

Åsleik Engmark
Av /NTB Scanpix.

Åsleik Engmark var en norsk komiker, skuespiller, sanger og komiregissør. Han var en populær stand up-komiker, som ble landskjent gjennom sin medvirkning i NRKs satireprogram Egentlig.

Engmark debuterte i Scrooge av Charles Dickens på Teaterverkstedet på Torshov i 1987, samme år som han var med på å stifte showgruppen Lompelandslaget. Fra 1987 til 2000 var han ansatt ved Det Norske Teatret der han gjorde seg bemerket som en sterk karakterskuespiller, blant annet i Tankred Dorsts Merlin og i tittelrollen i Staffan Göthes Ein utstoppa hund. Engmark har dessuten gjort originale rolletolkninger i musikaler, blant annet i rollene som Judas i Jesus Christ Superstar, halvtomsingen Toby i Sweeney Todd, notaren i Den Stundeslause av Holberg og trollmannen i Trollmannen frå Oz. Han skrev manus til og regisserte Melodi Grand Prix-musikalen Lenge leve livet for Oslo Nye Teater i 2015 og har også regissert flere stand up-show for komikerkolleger.

I 2009 hadde han regi på barnefilmen Knerten etter Anne-Cath Vestlys bok, og han ga dessuten stemme til Knerten i denne og i to oppfølgerfilmer, regissert av henholdsvis Martin Lund og Arild Østin Ommundsen. Han var også en aktiv stemmeskuespiller i oversatte tegnefilmer, med norsk stemme blant annet til surikaten Timon i Løvenes konge-filmene (norske versjoner 1994, 1999 og 2004), Woody i Toy Story-filmene (norske versjoner i 1996, 2000 og 2010) og tittelrollen i Tintin (NRK TV 1992-1994).

Satireboken Så langt i livet ble utgitt av Cappelen i 1998. Engmark ble tildelt Reis Deg Komikerklubbs egen komikerpris Stå Opp-prisen i 2001.

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Jon Richardsen

Åsleik ga også norsk stemme til surikaten Timon i løvens konge, og sang på to av sangene i filmen. Det burde kansje tas med?

svarte Lillian Bikset

Takk for fint innspill! Jeg skal gjennomgå og se om der også er flere/andre roller som stemmeskuespiller som burde framgå av artikkelen. Mvh, Lillian Bikset.

svarte Jon Richardsen

Han var også stemmen til Knerten

svarte Lillian Bikset

Det stemmer, det står i artikkelen og sto der også da du kommenterte over. Jeg har nå gjennomgått og utvidet den med et par øvrige sentrale roller som stemmeskuespiller. Han hadde selvfølgelig flere - særlig interesserte kan bruke lenkene for å få vite enda mer. Takk igjen. Mvh, Lillian Bikset (fagansvarlig).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg