Sweeney Todd

Fra en oppsetning av Sweeny Todd i Portland i USA i 2012.

Artikkelstart

Sweeney Todd, med undertittelen The Demon Barber of Fleet Street (Demonbarbereren fra Fleet Street), er en amerikansk musikal av Stephen Sondheim (musikk og sangtekster) og Hugh Wheeler (manus). Den er basert på et skuespill av Christopher Bond, om den hevnlystne London-barbereren Sweeney Todd. Han dreper sine kunder, mens Mrs. Lovett, som han leier hos, baker paier med kjøttet. Disse selger hun til personer som ikke aner at det er menneskekjøtt de spiser.

Musikalen hadde premiere på Broadway i 1979, i regi av Hal Prince. Len Cariou spilte tittelrollen og Angela Lansbury hadde rollen som Nellie Lovett.

Sweeney Todd ble filmatisert i 2007, med Johnny Depp i tittelrollen og Helena Bonham Carter i rollen som Mrs. Lovett. Tim Burton regisserte. Musikalen er også filmet for TV i flere ulike versjoner.

Den hadde norsk premiere på Det Norske Teatret i 1991, i en oversettelse av Ragnar Hovland. Neste oppsetning der var i 2015.

Blant de mest kjente sangene er The Ballad of Sweeney Todd (Balladen om Sweeney Todd), Johanna og A Little Priest (Litt prest).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Boka Finishing the Hat av Stephen Sondheim, Alfred A. Knopf 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg