Trollmannen fra Oz
Trollmannen fra Oz
Av .

Trollmannen fra Oz er en amerikansk filmmusikal fra 1939 som er basert på Lyman Frank Baums barnebøker og regissert av Victor Fleming. Den er regnet som en av tidenes mest kjente filmer.

Faktaboks

Etymologi
engelsk originaltittel The Wizard of Oz

Musikk og sangtekster er av Harold Arlen og Yip Harburg. Filmen er i farger, bortsett fra rammehistorien, som er i svart-hvitt, og den var en sentral del av fargefilmens gjennombrudd på kino. Judy Garland fikk sitt gjennombrudd som Dorothy og vant en spesial-Oscar for beste barnerolle. Oscar-priser gikk også til Arlen og Harburg for sangen Over The Rainbow, og til Herbert Stothart for arrangementene.

En afroamerikansk filmversjon, The Wiz (1978), ble regissert av Sidney Lumet og hadde Diana Ross i rollen som Dorothy.

Trollmannen fra Oz har blitt oppført en rekke ganger i Norge, blant annet som scenemusikal i Oslo i 1965 med Wenche Myhre og etter oversettelse av Alf Prøysen, på Det Norske Teatret i 1995 og på Brageteateret i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg