Smartnett er en type overføringsnett for overføring av elektrisk energi som åpner for toveiskommunikasjon mellom bruker og kraftselskap. Det legger til rette for bedre samordning mellom forbruk, produksjon og tilgjengelig nettkapasitet.

Bakgrunn

Dagens elektrisitetsforsyning har vært basert på en sentral kraftproduksjon som i det vesentlige gjøres i store kraftverk. Overføringsnettets funksjon har vært å overføre produsert kraft direkte til forbrukerne. Det er nettselskapenes oppgave å sørge for at overføringsnettet er tilstrekkelig utbygd slik at nettets kapasitet ikke begrenser omsettingen av kraft.

I et tradisjonelt overføringsnett er det i praksis ingen lagringsmuligheter. Da forbruket ikke er konstant, men varierer fra time til time og gjennom året, må produsert kraft kunne justeres slik at det til enhver tid er i balanse med forbruket.

Dette bildet har endret seg i de senere årene. Med et økende innslag av nye fornybare energikilder som vindkraft, solkraft og småkraft, har styringen av kraftsystemet blitt enda mer krevende. Ny fornybar energi bidrar til en gjennomgående ikke-regulerbar kraftproduksjon som er gjort avhengig naturgitte forhold. Konsekvensen er en kraftproduksjon som ikke går i takt med et varierende forbruk. Dessuten skjer det en utvikling der det blir mer vanlig at produksjon av kraft også finner sted lokalt hos forbrukeren, som for eksempel i et plusshus. Forbrukeren kan dermed opptre både som kraftleverandør og kraftforbruker. Dette kompliserer arbeidet med å samordne produksjon og forbruk mellom ulike aktører.

Nye muligheter

Et smartnett legger til rette for toveisflyt av både elektrisitet og data med digital kommunikasjonsteknologi. Det gjør det mulig å oppdage og reagere proaktivt på endringer i bruk og andre endringer i systemet. Forbrukerne kan da trekkes inn som aktive deltakere ved at de på ulike vis bidrar til balansering mellom produksjon og forbruk.

Med et smartnett blir det enklere å kommunisere mellom kraftprodusenter og forbrukere. Med for eksempel løpende prissignaler kan forbrukeren få intensiver til å redusere forbruket i perioder der det er høy last og høye priser. Ved hjelp av nye innovative produkter legges det til rette for at lavprioritert last kan kobles ut automatisk basert på prissignaler. I perioder med lav last og lave priser kan forbrukeren få intensiver til å lagre energi, for eksempel ved å bruke strøm til å lade elbiler. Det bidrar til at forbruket jevnes ut, som er fordelaktig både for overføringsnettet og produksjonssystemet.

I EU ble en strategi for etablering av smartnett lagt frem i 2006 under navnet «European SmartGrids Technology Platform».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg