Plusshus, bygninger som produserer like mye eller mer energi enn det de forbruker. Primært menes bygninger som er energipositive i hele sin totale levetid - fra produksjon av materialene, gjennom hele brukstiden, til riving og resirkulering.

Bygninger er en av de største kildene til klimagassutslipp totalt sett. Om lag 40 prosent av Europas energiforbruk går til bygninger - mest til oppvarming og avkjøling. EU og nasjonale myndigheter i flere land, deriblant Norge, går derfor inn for tiltak som er myntet på drastisk å redusere dette kraftforbruket for å spare energi og kutte utslipp av klimagasser. Bygninger som er helt uten utslipp, og som til og med produserer mer energi enn de forbruker, vil derfor være et meget godt tiltak for miljøet. Passivhus kan være et skritt på veien, mens plusshus vil være målet.

Skal man produsere bygninger som er energipositive må man ha fokus på dette helt fra planleggingsstadiet; byggets planløsning, fasader, vindusløsninger og eventuelt bruk av elementer for innvinning av solenergi eller termisk energi er viktige valg. Dessuten energi-gjenvinning, energistyring og utelukkende bruk av fornybar energi.

www.powerhouse.noMiljøstiftelsen ZERO sin publikasjon om Plusshus (.pdf-fil)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.