Norsk orlogsflagg
Det norske orlogsflagget blafrer i vinden. Bildet er fra Fredriksten festning.

Le-virvel er en virvel som forekommer i en gass- eller væskestrøm etter passasje av en brå hindring.

Fenomenet skyldes at strømningen mister kontakten med underlaget slik at det dannes et undertrykk i gassen eller væsken. Virvlene kan være stående (stasjonære) eller de kan avløses og drive med strømmen. Ved strømning på begge sider av en konstruksjon kan virvlene avløses vekselvis på begge sider. Slik rytmisk virvelavløsning kan få lange, slanke legemer til å svinge, for eksempel broer, og er årsaken til at flagg blafrer i ellers jevn vind.

Le-virvler bak fjell

Le-virvler forekommer også bak bratte fjell og kan der gi sterk og turbulent vind (se fallvind). Særlig effektive er fjellformer som ved visse vindretninger gjør at luftstrømmer rundt fjellet suges inn i undertrykket av en luftstrøm over fjellet, slik at en korketrekkerlignende virvel med horisontal akse kan dra sterk vind ned mot bakken. Mange av de mest alvorlige skadene under Nyttårsorkanen (1991/1992) var lokalisert på le-siden av slike fjell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg