Zoque, indiansk folk i Chiapas og Oaxaca, Mexico. Det fins ca. 60 000 Zoque-indianerne (2006). De fleste Zoque-indianerne er småbønder som driver et enkelt svibruk basert på dyrking av mais, bønner, gresskar og chili. Zoque-områdene har lenge vært å regne som et utkantstrøk, men oljeboring og vannkraftprosjekter har i senere år aktualisert zoque-indianernes rettigheter som urfolk

I 1982 hadde en av de største vulkanene i området, Él Chichonal, et kraftig utbrudd som gikk hardt utover mange landsbyer.

Zoque-indianerne antas å nedstamme fra olmec, som utviklet den første høysivilisasjonen i Mesoamerika fra ca. 1200 til 400 år før Kristus. I 1494 ble zoque-folket undertvunget av og gjort tributtpliktige til aztekerne. I 1523 ble området erobret av spanierne. 

Siden den spanske erobringen har religionen vært katolsk med fokus på lokal helgendyrkelse. Fra tidligere tider finnes det en tradisjon for å tilbe fjell.

Språket til zoque-indianerne tilhører språkfamilien mixe-zoque, som nå regnes som en gren av den mer omfattende penutianske språkfamilien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.