visjonslitteratur

De elskendes virvelvind
I helvetes andre sirkel i Dantes Guddommelige komedie finnes de som har gitt etter for begjær. De skal for evig virvles rundt slik de har blitt revet med av sine lyster i livet.

Artikkelstart

Visjonslitteratur er ndiktning på vers og prosa som bygger på, forutsetter eller prøver å skildre en hinsidig verden. I antikk gresk litteratur er det særlig mytiske fremstillinger av dødsriket som kan regnes til denne sjangeren, for eksempel avslutningene av Platons dialoger Faidon og Staten.

Faktaboks

Uttale
visjˈonslitteratur

I romersk litteratur står Ciceros Somnium Scipionis (Scipios drøm) sentralt. Men særlig rik er middelalderens visjonslitteratur. Den bygger videre på den tidlige kristne visjonslitteraturen og omfatter mer eller mindre tradisjonsbundne skildringer med agitatorisk moraliserende tendens av livet etter døden, så vel i himmel som i helvete, men også profetier om kongers og rikers fremtid blir ofte gitt en visjonær ikledning. Draumkvedet er et norsk verk innen denne sjangeren. Høyest når visjonslitteraturen med Dantes mesterverk Den guddommelige komedie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg