veteranbil

Veteranbil/kjøretøy er en betegnelse på biler/kjøretøy som er 30 år eller eldre. Regelen gjelder fra 1. januar det året bilen blir 30 år.

Faktaboks

Uttale
veterˈanbil

Det ble innført en regel i 2019 som gjorde også biler som er 20 år ble beregnet som veteranbil ved import fra utlandet, men denne «veteranbil» regelen, gjelder kun ved import av biler som er mellom 20-30 år. Når bilen er registrert på Norske skilter, er bilen pr definisjon ikke en veteranbil før året den blir 30 år.

- Veteranbil 20 år, slipper engangsavgift ved import til Norge, men har ellers ingen veteranbilfordeler

- Veteranbil 30 år, slipper engangsavgift ved import til Norge, gunstigere forsikringer og redusert årsavgift.

Registrering.

Bevaringsverdig er en registreringsmåte for en veteranbil kan, men da må bilen være i original stand. Å få registrert bilen som bevaringsverdig må det gjennomføres en søknadsprosess der diverse kriterier må være innfridd (se eksterne lenker). Biler som registreres som bevaringsverdig har bruksbegrensninger, men slipper å gjennomgå periodisk kjøretøy kontroll fra bilen er 50 år.

Veteranbiler som ikke er registrert som bevaringsverdig, får normal registrering og kan da brukes uten bruksbegrensninger annet enn hva forsikringen for bilen eventuelt beskriver.

Det er mulig å avregistrere/registrere et kjøretøy digitalt uten at skiltene leveres inn (se ekstern lenke).

Periodisk kjøretøy kontroll.

Kjøretøy registrert tidligere enn 1960 er fritatt for periodisk kjøretøykontroll både for lette og tunge kjøretøy.

Biler registrert som bevaringsverdig og er mer enn 50 år gamle er fritatt periodisk kjøretøy kontroll (PKK). Kjøretøy mellom 30 og 50 år må gjennomføre PKK hvert 5 år til bilen er 50 år. (PKK må gjennomføres når kjøretøyet er 35, 40, 45 og 50 år.)

Ikke bevaringsverdige veteranbiler må følge ordinær PKK kontroll intervall (hvert 2. år).

Tyngre kjøretøy (over 7500kg) som er registrert etter 1960 må inn til Periodisk kjøretøy kontroll hvert år.

Motorsykler/mopeder har ingen krav til periodisk kjøretøykontroll.

Årsavgift/trafikkforsikringsavgift

Årsavgift er en avgift som alle biler/kjøretøy som er registrert for bruk på offentlig vei må betale. denne avgiften betales sammen med forsikringen til bilen og heter nå trafikkforsikringsavgift. Denne avgiften varierer etter forskjellige kriterier, men for veteranbiler over 30 år er denne avgiften kr 1,42 pr døgn bilen er forsikret (skatteetaten, 2023). Moped/motorsykkel med flere, betaler tilsvarende som lette kjøretøy.

For tyngre kjøretøy (over 7500kg) kalles avgiften vektårsavgift og størrelsen på avgiften er avhengig av vekt, antall akslinger og type fjæring på kjøretøyet. Tyngre kjøretøy over 30 år slipper å betale vektavgift.

Klubber/organisasjoner

I Norge finnes det mange lokale veteranbilklubber, merkeklubber og spesialklubber. Over 90 av disse er tilsluttet paraplyorganisasjonen Landsforbundet av Motorhistoriske Kjøretøyklubber (LMK), stiftet i 1979.

LMK er medlem av den internasjonale organisasjonen for veteranbilklubber International Historic Vehicle Organisation (IHVO), stiftet i 1998.

Det er ikke bare veteranbilklubber for personbiler, men også for traktorer, motorsykler, tyngre kjøretøy og militærkjøretøy for å nevne noen.

Historisk

Interessen for å restaurere og bevare gamle biler tok faste former da The Veteran Car Club of Great Britain ble stiftet 1930, og har senere grepet sterkt om seg i en lang rekke land, der det finnes veteranbilklubber. Norsk Veteranvogn Klubb (NVK) ble stiftet i 1952. Under klubbene hører også nyere biler, som etter internasjonale regler inndeles slik: Vintage (A og B), biler produsert 1919–1930, Post Vintage, biler produsert 1931–1945. Fra USA kommer betegnelsen Classic Cars om særlig sjeldne og kostbare biler bygd etter 1945.

Eksterne lenker.

Statens vegvesen, bevaringsverdige kjøretøy

Skatteetaten, definisjon veteranbil

Skatteetaten, trafikkforsikringsavgift

Statens vegvesen, avregistrere/registrere kjøretøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg