Motorvognavgifter er i Norge dels knyttet til kjøp/eie og dels til bruk av kjøretøy. Det er derfor vanlig å skille mellom bruksavhengige og ikke-bruksavhengige avgifter.

Avgiftene på bensin og autodiesel er bruksavhengige avgifter, det samme er bompenger som innkreves på flere veistrekninger.

Engangsavgift, omregistreringsavgift, årsavgift og vektårsavgift er ikke-bruksavhengige avgifter.

Veitransporten betaler følgende drivstoffavgifter:

  • bensinavgift gradert etter blyinnhold
  • CO2-avgift på bensin og diesel
  • autodieselavgift (unntatt er blant annet traktorer og busser, som skal bruke merket/farget dieselolje)
  • svovelgradert miljøavgift på diesel
  • avgift på mineralolje til fremdrift av motorvogn

Avgiftspliktig er dessuten motoroljer, smøreoljer og hydrauliske oljer.

Engangsavgiften for kjøretøy beregnes ut fra kjøretøytype, importverdi, vekt, motorytelse og motorvolum. I avgiften er det også innlagt en vrakpantavgift.

Årsavgiften pålegges blant annet personbiler, varebiler, motorsykler, kombinerte biler, campingbiler, bensindrevne lastebiler og trekkbiler (unntatt er blant annet drosjer, busser og ambulanser).

Vektårsavgiften (vektgradert årsavgift) betales for kjøretøy over 12 000 kilo og er begrunnet med kostnader knyttet til veislitasje. Ved omregistrering av kjøretøyer svares det en omregistreringsavgift avhengig av alder, vekt og biltype. Avgiftene fastsettes av Stortinget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg