vestlandsk raudkolle

Vestlandsk rødkolle Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Vestlandsk raudkolle er en norsk storferase som stammer fra det stedegne feet på Sør-Vestlandet. Opprinnelig var fargevariasjonen i rasen stor. Etter hvert gikk en inn for å avle på røde, kollete dyr, fordi lyngdalsfeet, som ble et viktig element i rasen, hadde denne fargen. Det er antatt at lyngdalsfeet hadde innslag av den engelske jerseyrasen. Rasen spredte seg nordover kysten og hadde rundt 1950 tatt plassen til fjordfeet i mange vestlandsbygder. Fra 1968 ble rasen formelt sammenslått med norsk rødt fe. Likevel ble reinavlsbesetninger holdt atskilt i avlen, og disse er grunnlaget for dagens rase.

Rasen er småvokst, mindre enn østlandsk rødkolle og større enn vestlandsk fjordfe, og forbindes i dag mest med landskapet på Jæren og heilandskapet på Sør-Vestlandet. Produksjonen er cirka 4000 kilogram melk per år.

Det er registret 180 mordyr i rasen (2018) fordelt på 53 besetninger. Rasen er derfor utrydningstruet med status kritisk truet. Bare 30 prosent av mordyra finnes i melkebesetninger, resten er ammekyr. Det tas inn to til tre avlsokser til kunstig inseminasjon hvert år i samarbeid mellom Norsk Genressurssenter som har det overordna ansvaret for avlsarbeidet, GENO og interesselaget for rasen (Laget for vestlandsk fjordfe). Det gis produksjonstilskudd for hold av rasen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Nøkkeltall fra Norsk Genressurssenter 2018: https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/handle/11250/2603370

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg