vestlandsk fjordfe

Vestlandsk fjordfe.
Vestlandsk fjordfe
Av /NIBIO.

Artikkelstart

Vestlandsk fjordfe er en norsk storferase basert på det lokale storfeet i kyst- og fjordbygdene fra Hordaland og nordover til Møre og Romsdal.

Blant rasene som gikk inn i vestlandsk fjordfe var det svarte øyafeet fra de ytre kystbygdene og lenger nord det grå og kollete mørefeet. Lokalrasene hadde stor variasjon i farge og avtegn. De var hornet og kollet, røde, svarte, grå og svartsidet. Fra 1924 ble det etablert en felles stambok for rasene under fellesbetegnelsen vestlandsk fjordfe. Fjordfeet var småvokst og veide rundt århundreskiftet kun cirka 250 kilogram. Vestlandsk fjordfe ble 1947 slått sammen med vestlandsk raukolle til sør- og vestlandsfe. Kun enkelte små besetninger var igjen av de to rasene da bevaringsarbeidet startet på slutten av 1980-tallet. Bevaringsarbeidet for vestlandsk fjordfe omfattet i 2005 cirka 400 kyr og 40 okser, og rasen var kategorisert som truet.

I dag (2020) har rasen cirka 1000 mordyr, fordelt på cirka 180 besetninger. Omtrent halvparten av kyrne holdes som ammekyr. Rasen er saktevoksende, nøysom med gode beiteegenskaper og med god kjøttkvalitet. Melkemengden er noe under 4000 kilogram per år og levendevekta for kyr cirka 400 kilogram. Det tas årlig ut to til tre okser til avlsokser for kunstig inseminering i samarbeid mellom Norsk Genressurssenter, GENO og interesselaget for rasen (Laget for vestlandsk fjordfe). Norsk genressurssenter har det overordna ansvaret for avlsarbeidet og det kan søkes tilskudd for hold av bevaringsverdige storferaser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Nøkkeltall fra Norsk Genressurssenter 2018: https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/handle/11250/2603370

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg