kniv (bordkniv)

Bordkniv i sølv, modell Arvesølv. Produsert av Th. Marthinsen.

Junge er en foldekniv som ble brukt som bordkniv på gjestebud i eldre dager.

Artikkelstart

Bordkniv er et spiseredskap. Den brukes primært til å skjære større stykker mat i mindre biter eller til å smøre pålegg på brød. Sammen med spisegaffel og spiseskje er bordkniven et av de mest brukte bestikkene.

Faktaboks

Etymologi

Moderne bordkniver består i hovedsak av skaft og blad. Vanligvis er de fremstilt av et stykke stanset og bearbeidet metall. Bordkniver til kjøtt er utstyrt med skarpe tenner for å enklere skjære gjennom kjøttstykket.

Eldre bordkniver består ofte av tre deler – skaft, blad og holk. Jungen er en bordkniv til å skjære opp mat, utformet som foldekniv. I 1600- og 1700-årene var det vanlig å ha med eget spisebestikk på tur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kostveit, Øystein (1991). Norsk knivbok: kniven i norsk folkeliv og formkultur, Universitetsforlaget
  • Østby, Jon Birger (1983). Nomenklatur for spise- og serveringsbestikk, Norske kunst- og kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg