kniv
Bordkniv i sølv, modell Arvesølv. Produsert av Th. Marthinsen.
Kniv

Junge er en foldekniv som ble brukt som bordkniv på gjestebud i eldre dager.

Bordkniv er et spiseredskap. Den brukes primært til å skjære større stykker mat i mindre biter eller til å smøre pålegg på brød. Sammen med spisegaffel og spiseskje er bordkniven et av de mest brukte bestikkene.

Faktaboks

Moderne bordkniver består i hovedsak av skaft og blad. Vanligvis er de fremstilt av et stykke stanset og bearbeidet metall. Bordkniver til kjøtt er utstyrt med skarpe tenner for å enklere skjære gjennom kjøttstykket.

Eldre bordkniver består ofte av tre deler – skaft, blad og holk. Jungen er en bordkniv til å skjære opp mat, utformet som foldekniv. I 1600- og 1700-årene var det vanlig å ha med eget spisebestikk på tur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kostveit, Øystein (1991). Norsk knivbok: kniven i norsk folkeliv og formkultur, Universitetsforlaget
  • Østby, Jon Birger (1983). Nomenklatur for spise- og serveringsbestikk, Norske kunst- og kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg