Trekking, arbeidsprosess som består i at stenger, tråd eller rør av metall gis en tverrsnittminskning ved å trekkes gjennom den trange åpningen (øyet) i en trekkskive av herdet stål eller hardmetall, som står fast i en trekkbenk. Et på det nærmeste ubegrenset utvalg av stang- og trådprofiler kan trekkes med pene overflater og med svært små geometriske toleranser.

Trådtrekking utføres nesten alltid som kaldtrekking, dvs. med emnet i kald tilstand. Kaldtrekking øker som regel bruddstyrken, men minsker seigheten i materialet (se ståltråd). Trekking av tråd av sveisjern var kjent omkring 1750, men industriell fremstilling kom først i gang et hundre år senere, da et nettverk av telegraftråder spredte seg over kontinentene. 125 μm (mikrometer) tykk optisk glassfiber for telekommunikasjon blir trukket i varm tilstand i mange trinn. For å få tilstrekkelig seighet må da materialet glødes mellom de forskjellige trinnene i trekkingen (mellomglødning) eller etter avsluttet trekking.

Sømløse (heltrukne) rør fremstilles både ved varmtrekking og ved kaldtrekking og med eller uten bruk av dor.

er en prosess hvor et plateformet emne tvinges gjennom en åpen stanse ved hjelp av et stempel, slik at det omdannes til et koppformet legeme med nær samme materialtykkelse som råemnet. Påholderens oppgave er å sørge for at flensen trykkes mot arbeidsstykket, og dermed hindre at platen rynker, videre å holde kontroll med friksjonskreftene slik at materialflyten inn mot stansen begrenses, uten at strekket i koppen øker så mye at brudd oppstår. Produkter med stor høyde må trekkes i flere trinn med rekrystalliserende gløding mellom trinnene. Deformasjons- og spenningsbildet ved dyptrekking er komplisert, og det arbeides med numeriske simuleringsprogrammer som gjør det mulig å forhåndsbestemme verktøygeometri, materialer og prosessparametre, til erstatning for fysisk prøving og feiling. Dyptrukkede produkter har et stort og økende bruksområde, i paneler, stivere og motordeler i bilindustrien hvor de er et ledd i den pågående omlegging til lettere konstruksjoner, og til innpakning av husholdningsvarer, herunder bokser for mineralvann og øl. Se også stansing.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.