Vareinnsats er de varer og tjenester som inngår i produksjon av en annen vare eller tjeneste. Begrepet brukes innen samfunnsøkonomi, om alt det som inngår i produksjonen som ikke utføres av bedriftens egne produksjonsfaktorer, altså av egne ansatte, egen realkapital eller egne naturressurser. Begrepet brukes altså ikke bare om varer bedriften kjøper inn til bruk i produksjonen, men også om tjenester, som for eksempel transport eller reparasjon utført av folk fra andre bedrifter.

Vareinnsats er et begrep som brukes i utarbeidelsen av nasjonalregnskapet. Siden nasjonalregnskapet skal være et mål på økonomiens samlede verdiskapning, så er det viktig å trekke verdien på vareninnsaten i en produksjonssektor fra verdien på sektorens produksjon slik at vareinnsatsen ikke telles dobbelt.

For eksempel når man skal beregne produktet i petroleumsindustrien, trekkes innsatsfaktorer fra leverandørindustrien i fra. Ellers ville dette telle dobbelt når man også skal telle med leverandørindustriens egen verdiskaping.

Brutto og netto

Den totale produksjonen i en sektor, minus vareinnsatsen utgjør sektorens bruttoprodukt eller brutto verdiskaping. Dersom man også trekker fra kapitalslitasje, kommer man fram til sektorens nettoprodukt eller netto verdiskaping.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg