Det internasjonale handelskammer

Artikkelstart

Det internasjonale handelskammer (ICC) er en privat organisasjon for representanter fra næringslivet som arbeider for å fremme internasjonal handel. Organisasjonen ble grunnlagt i 1919 og har hovedsete i Paris i Frankrike.

Faktaboks

Også kjent som
eng. International Chamber of Commerce
ICC

Bakgrunn

ICC ble grunnlagt i Atlantic City i USA i 1919 for å styrke samarbeidet mellom næringslivsaktører i forskjellige land etter første verdenskrig. I 2016 fikk ICC observatørstatus i FN, hvor de representerer næringslivet i arbeidet med å imøtekomme bærekraftsmålene. ICC er tilhenger av at bærekraftsmålene skal kunne nås på en måte som også stimulerer økonomien til de private virksomhetene de representerer.

Formål

ICC har som formål å styrke utviklingen av flere handelssamarbeid på tvers av stater ved å fremme friere handelsforhold og motarbeide proteksjonisme. ICC arbeider også for at flere selskaper skal følge de samme reglene og retningslinjene for fri handel slik at den internasjonale handelen skal bli mer effektiv.

Organisasjon

ICCs medlemmer representerer over 45 millioner selskaper i mer enn 100 forskjellige land. Organisasjonen ledes av et styre med en president, som siden 2018 er den amerikanske næringslivslederen Paul Polman. ICCs arbeid er delt inn i tolv underliggende kommisjoner, som arbeider med ulike temaer slik som opphavsrett, etisk og bærekraftig ansvar for selskaper, skatteregler, og kommersielle tvister ved voldgift. Kommisjonene består av representanter fra organisasjonen som velges av styret og sitter tre år av gangen. Sammen utvikler de standariserte salgsklausuler og bindende regelverk for handel for medlemmene av ICC. De fleste av de internasjonale møtene mellom kommisjonene holdes ved organisasjonens hovedkontor i Paris, hvor ICCs voldgiftsdomstol også ligger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg