NSAB

Godstransport
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

NSAB, Nordisk Speditørforbunds Alminnelige Bestemmelser, er en avtale om felles regler for spedisjonsvirksomheter i Norden. Reglene er godkjent som bransjesedvane og fungerer som såkalt «agreed document». Avtalen beskriver hvilke oppgaver som inngår i spedisjonsoppdraget og ansvaret til partene.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Nordisk Speditørforbunds Alminnelige Bestemmelser

Avtalen er regulerer på frivillig basis forholdet mellom en logistikkbedrift og en transportkjøper. Den bygger på konvensjoner som dekker transport og lagring innenfor vei, sjø, bane og fly. Transportkjøpere er representert gjennom sine organisasjoner.

Speditøren får et profesjonsansvar og har bevisbyrden for at kontraktene blir oppfylt på en god måte. Speditørene må også bevise at han ikke kan klandres for skader, tap og forsinkelse.

Forsikringer dekker som regel bare ansvaret man har etter NSAB. Dersom det gjelder transport og lagring av svært verdifulle varer, har forsikringsbransjen tilbud om en egen transportvareforsikring for transportkjøperne.

Høyesterett, dom Rettstidende 1994, s. 626 slår fast at NSAB regulerer ansvaret i en standardkontrakt mellom organisasjoner som er representative for spedisjonsbedriftene og kundene.

Partene i Norge er NHO/Norsk Industri og NHO Logistikk og Transport.

Reglene blir jevnlig revidert. Avtalen har eksistert siden 1919.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg