fraktfører

Fraktfører sørger for varetransporten.
Av .

Artikkelstart

Fraktfører er ifølge lov om vegfraktavtaler den som tar ansvar for godstransport mot betaling. I hovedsak har transportøren ansvar for godset fra overtagelse til utlevering og er erstatningsansvarlig for skade eller tap og forsinkelser.

Loven beskriver fraktføreransvaret, men begrenser det for plikter avsender har ansvar for. Det kan for eksempel være mangelfull adressering, pakking og informasjon om godset og risiko for skade under transport. Loven definerer også et begrenset erstatningsbeløp. Fraktfører har plikt til blant annet å sørge for erstatning til avsender dersom godset blir skadet under transport. Erstatningsansvaret er begrenset. Det er derfor vanlig at vareeier tegner en egen transportforsikring i tillegg til fraktførers ansvarsforsikring.

En viktig forutsetning er at loven gjelder kun for transport mot betaling. Vegfraktloven gjelder for opplastet gods også der kjøretøyet benytter båt, tog eller fly.

Fraktfører dokumenterer fraktavtalen med et fraktbrev som bekrefter transportavtalen med oppdragsgiver. Fraktavtalen forplikter fraktføreren til å transportere varene fra avsender til mottaker som er angitt i fraktbrevet.

Fraktfører er som regel et transportselskap, som kan være organisert på ulike måter:

Enkeltmannsforetak vil si at en navngitt person er ansvarlig for næringsvirksomheten. Ansvarlig selskap betyr at to eller flere personer har samlet eller hver for seg ubegrenset ansvar for virksomhetens gjeld. Det er to varianter av denne formen. ANS betyr at deltagerne er solidarisk ansvarlig for selskapet, mens DA betyr at hver deltager har kun ansvar for en del av gjelden, men samlet er de ansvarlig for hele gjelden. Valg av selskapsform skjer ved registrering i Foretaksregisteret. Ved registrering får selskapet et organisasjonsnummer. Dette er en fordel når man skal handle med andre næringsdrivende. Aksjeselskap betyr at man er kun ansvarlig for den aksjekapitalen man har satset i selskapet.

Statens vegvesen setter krav til transportselskaper som skal ta oppdrag mot betaling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg