Valentines på 1950-1960-tallet
Valentinsdagen kom til Norge fra USA. To amerikanske jenter på 1950- eller 1960-tallet som lager kort til valentinsdagen.
Valentines på 1950-1960-tallet
Av /Getty.

Valentinsdag er en merkedag for kjærlighet og romantikk som feires 14. februar. Vanlige markeringer av dagen er å gi oppmerksomhet i form av blomster, konfekt eller kort til en kjæreste eller partner, eller sende anonyme kjærlighetsbrev til en man er forelsket i eller liker.

Faktaboks

Også kjent som

alle hjerters dag, kjærlighetens dag. Engelsk Valentine's Day

I kirkelig sammenheng var 14. februar en katolsk feiring av en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentinus. Det knytter seg mye usikkerhet til disse helgenene, og i Den katolske kirkens helgenrevisjon i 1969 ble dagen fjernet fra kirkeårets helgenfeiringer.

Den moderne feiringen som knytter Valentinus til kjærlighet, flørting og kurtise har opprinnelig ingenting med disse helgenene å gjøre. Skikken kommer sannsynligvis av den folkelige troen på at fuglene begynner å pare seg på denne dagen.

I likhet med halloween, morsdag og farsdag har valentinsdag kommet til Norge ved påvirkning fra USA. I 2010 sa hver tredje nordmann at de ville gi eller sende en oppmerksomhet til en kjæreste eller venn på valentinsdagen. Det er flest unge som er opptatt av dagen.

Bakgrunn

St. Valentin
St. Valentin av Terni og hans disipler inspiserer byggingen av hans basilika ved Terni. Illustrasjon i et fransk manuskript fra det 1300-tallet.
St. Valentin
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I den romerske fortegnelsen over martyrer er det to helgener med navnet Valentinus som begge ble feiret 14. februar. Den ene var en romersk prest, den andre en biskop av Terni. Sistnevnte ble drept i Roma, men relikviene ble ført til Terni. Både presten og biskopen skal ha blitt martyrer med få års mellomrom omkring 270. Legendene om disse martyrene er svært vage og lite troverdige. Det er ikke noe i de eldste fortellingene som kan settes i forbindelse med elskende par eller romantikk.

Dagen skal først ha blitt assosiert med romantisk kjærlighet i kretsen omkring den engelske dikteren Geoffrey Chaucer, som døde i 1400. Det kan ha sammenheng med en forestilling om at fuglenes paringssesong startet 14. februar. I diktet The Parliament of Fowles skriver Chaucer at fuglene søkte make på St. Valentins dag.

Noen vil trekke skikken med å velge en partner på denne tiden helt tilbake til den romerske Juno-festen til ære for gudinnen som var ekteskapets beskytter. I midten av februar ble det i Roma feiret en årlig Lupercalia-festival for å holde onde ånder på avstand, rense byen og fremme helse og fruktbarhet. Når pave Gelasius i 496 bestemte at 14. februar skulle feires til ære for helgenen Valentin, kan det ha vært et forsøk på å avskaffe de hedenske tradisjonene.

Moderne feiring

Et Valentinkort fra 1909
Av .
Lisens: CC BY 2.0

På 1700-tallet begynte man å uttrykke sin kjærlighet med blomster, konfekt eller kort som ble kalt valentiner. Flere steder i Europa ble det en skikk å gi en St. Valentins-nøkkel som mottakeren kunne låse opp giverens hjerte med. På 1800-tallet fikk man masseproduserte valentinkort der motivet gjerne var hjerter, duer eller guder fra antikken med vinger.

I USA har kommersialiseringen av dagen gått svært langt. I 2015 ble det omsatt produkter knyttet til Valentine's Day til en verdi av 144 milliarder kroner. I Norge regnet handelsstanden i 2015 med å selge varer for 255 millioner kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg