morsdag

Morsdag er en en særskilt hedersdag for mødre. I Norge feires dagen andre søndag i februar, og det er vanlig å gjøre stas på mor med blant annet hjemmelagede kort.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Morsdag er en relativt ny skikk i Norge. Den første norske morsdagen ble feiret i en metodistkirke i Bergen 9. februar 1919. Dette bildet er fra 1934.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Morsdag er en en særskilt hedersdag for mødre. Dette er en forholdsvis ny festdag til ære for mødre verden over. I Norge feires dagen andre søndag i februar, men den feires på forskjellige datoer i andre land.

Dagen ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner, men den er senere gått over til å bli en familiedag, der familien oppvarter mor på ulike måter. Denne dagen steller man ekstra godt med mor og prøver å overraske henne med noe hyggelig. Butikker var raskt ute med å tilby varer til denne feiringen. Det er vanlig å gi en morsdagskake eller en blomst og en hilsen på et kort.

Historikk

12. mai 1908 ble den første morsdagen, Memorial Mothers Day Meeting, feiret i metodistkirken i Crafton og Philadelphia, West-Virginia, USA etter initiativ av lærerinnen Anna Marie Jarvis (1864–1948). Hun ønsket å hedre sin mor, Ann Maria Reeves Jarvis (1832–1905), som sammen med andre kvinner hadde arbeidet for å bedre de sanitære forholdene for soldatene under den amerikanske borgerkrigen (1861–65). Etter krigen fortsatte hun sitt arbeid for fred og forsoning.

Ann Maria Reeves Jarvis døde i 1905, og året etter holdt datteren en minnemarkering for henne. Hun arbeidet også med å etablere en offisiell minnedag for mødre. Anna Marie Jarvis fikk presten i kirken der hun underviste på søndagsskolen til å snakke om morskjærlighet, og kort tid etter ble «Mother's Day» (Mothering Sunday) feiret i flere amerikanske byer. I 1910 feiret man Mother's Day i flere byer i USA og i 1912 ble det så dannet en internasjonal organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land.

I 1913 anbefalte kongressen i USA offisiell feiring av dagen, som året etter ble lagt til andre søndag i mai og feiret over hele USA. Skikken spredte seg til Europa, særlig Tyskland og Østerrike.

Morsdag i Norge

Den første norske morsdagen ble feiret i en metodistkirke i Bergen 9. februar 1919. Et ordentlig gjennomslag for feiring av en morsdag ble det først etter initiativ fra Dorothea Margrethe Schjoldager (1853–1938) og Karen Platou (1879–1950) i Oslo. De arbeidet for å få en morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, trolig fordi vi i Norge allerede har mange fest- og fridager i mai. De samarbeidet med ideelle organisasjoner, massemedia og næringslivet.

Les mer i Store norske leksikon

 Litteratur

  • Bringéus, Nils-Arvid, “Mors Dag och andra “dagar” i: Bringéus, Nils-Arvid, Årets festseder, Stockholm, LT, 1976.
  • Bø, Olav, “Morsdag, andre sundag i februar” i: Høgtider og minnedagar, Oslo, Det norske samlaget, 1985.
  • Fuglseth, Tina Erika (illustratør) Familiens fest- og merkedager, Vigmostad & Bjørke, Bergen, 2010.
  • Hallbert, Britt-Marie, Året rundt i naturen. Merkedager – tradisjoner – folketro, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1995.
  • Holck, Per, Merkedager og gamle skikker, J.W. Cappelens Forlag a.s., Oslo, 1993.
  • Johansson, Karin Till mor. En liten historia om mors dag, Stockholm, LT, 1974.
  • Velure, Magne “Mors dag på veg ut?” i: Kronikktjenesten 1977:6, Oslo 1977.

Kommentarer (2)

skrev Ranveig Bredesen

trykkfeil: Metodistkriken = Metodistkirken? :)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg