Morsdagskort
Morsdag er en en særskilt hedersdag for mødre. I Norge feires dagen andre søndag i februar, og det er vanlig å gjøre stas på mor med blant annet hjemmelagede kort.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Morsdag
Morsdag er en relativt ny skikk i Norge. Den første norske morsdagen ble feiret i en metodistkirke i Bergen 9. februar 1919. Dette bildet er fra 1934.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Morsdag er en en særskilt hedersdag for mødre. Dette er en forholdsvis ny festdag til ære for mødre verden over. I Norge feires dagen andre søndag i februar, men den feires på forskjellige datoer i andre land.

Dagen ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner, men den er senere gått over til å bli en familiedag, der familien oppvarter mor på ulike måter. Denne dagen steller man ekstra godt med mor og prøver å overraske henne med noe hyggelig. Butikker var raskt ute med å tilby varer til denne feiringen. Det er vanlig å gi en morsdagskake eller en blomst og en hilsen på et kort.

Historikk

12. mai 1908 ble den første morsdagen, Memorial Mothers Day Meeting, feiret i metodistkirken i Crafton og Philadelphia, West-Virginia, USA etter initiativ av lærerinnen Anna Marie Jarvis (1864–1948). Hun ønsket å hedre sin mor, Ann Maria Reeves Jarvis (1832–1905), som sammen med andre kvinner hadde arbeidet for å bedre de sanitære forholdene for soldatene under den amerikanske borgerkrigen (1861–65). Etter krigen fortsatte hun sitt arbeid for fred og forsoning.

Ann Maria Reeves Jarvis døde i 1905, og året etter holdt datteren en minnemarkering for henne. Hun arbeidet også med å etablere en offisiell minnedag for mødre. Anna Marie Jarvis fikk presten i kirken der hun underviste på søndagsskolen til å snakke om morskjærlighet, og kort tid etter ble «Mother's Day» (Mothering Sunday) feiret i flere amerikanske byer. I 1910 feiret man Mother's Day i flere byer i USA og i 1912 ble det så dannet en internasjonal organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land.

I 1913 anbefalte kongressen i USA offisiell feiring av dagen, som året etter ble lagt til andre søndag i mai og feiret over hele USA. Skikken spredte seg til Europa, særlig Tyskland og Østerrike.

Morsdag i Norge

Den første norske morsdagen ble feiret i en metodistkirke i Bergen 9. februar 1919. Et ordentlig gjennomslag for feiring av en morsdag ble det først etter initiativ fra Dorothea Margrethe Schjoldager (1853–1938) og Karen Platou (1879–1950) i Oslo. De arbeidet for å få en morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar, trolig fordi vi i Norge allerede har mange fest- og fridager i mai. De samarbeidet med ideelle organisasjoner, massemedia og næringslivet.

Les mer i Store norske leksikon

 Litteratur

  • Bringéus, Nils-Arvid, “Mors Dag och andra “dagar” i: Bringéus, Nils-Arvid, Årets festseder, Stockholm, LT, 1976.
  • Bø, Olav, “Morsdag, andre sundag i februar” i: Høgtider og minnedagar, Oslo, Det norske samlaget, 1985.
  • Fuglseth, Tina Erika (illustratør) Familiens fest- og merkedager, Vigmostad & Bjørke, Bergen, 2010.
  • Hallbert, Britt-Marie, Året rundt i naturen. Merkedager – tradisjoner – folketro, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1995.
  • Holck, Per, Merkedager og gamle skikker, J.W. Cappelens Forlag a.s., Oslo, 1993.
  • Johansson, Karin Till mor. En liten historia om mors dag, Stockholm, LT, 1974.
  • Velure, Magne “Mors dag på veg ut?” i: Kronikktjenesten 1977:6, Oslo 1977.

Kommentarer (2)

skrev Ranveig Bredesen

trykkfeil: Metodistkriken = Metodistkirken? :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg