farsdag

Farsdagskake. Legg merke til slipset, som har vært en tradisjonell farsdagsgave
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Farsdag er en årlig hedersdag for fedre. I Norge blir farsdagen i likhet med noen andre land feiret andre søndag i november. Feiringen av dagen har ingen lange tradisjoner i Norge, den har nærmest blitt innført som et motstykke til morsdagen etter andre verdenskrig.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Father’s Day

De som feirer dagen, gjør det gjerne innenfor familiens ramme med en viss oppmerksomhet til fedrene. Det kan være kaffe på sengen eller gaver som blomster, konfekt, kaker eller mer håndfaste ting. Noen inviterer til familiesammenkomster. Forretningsstanden markerer dagen med å reklamere for aktuelle farsdagsgaver.

Historikk

St. Josef med Jesusbarnet. Maleri av Guido Reni fra 1620-tallet
.
Lisens: CC BY 2.0

En forløper til den moderne farsdagen har vært feiret i katolske land på St. Josefs dag (19. mars) helt siden middelalderen. I land som Spania, Portugal og Italia feires fortsatt farsdag på denne datoen. Spanjoler og portugisere tok med seg feiringen til Latin-Amerika, men i USA var det først på 1900-tallet at folk som ikke var katolikker, begynte å feire dagen.

Den første kjente feiringen av farsdag i USA kan spores tilbake til 1907, men det er Sonora Smart Dodd i Spokane, Washington, som har fått hovedæren for å innføre feiringen til de bredere lag av befolkningen. Hun hadde vært til stede ved en feiring av morsdagen i en metodist-kirke, og foreslo for den lokale pastoren at også fedrene burde få sin festdag. Dodds far var en krigsveteran som hadde vært eneforsørger og oppdratt seks barn. Hun foreslo at farsdagen skulle legges til farens fødselsdag, men da tiden ble for knapp, ble feiringen i Spokane gjennomført 19. juni 1910, som var den tredje søndag i juni. I tiårene som fulgte gikk interessen for feiringen av dagen opp og ned i USA. Mange mente at feiringen ble drevet frem av kommersielle interesser. Andre hevdet at det ikke burde gjøres forskjell på kjønnene, morsdagen var for lengst etablert som en festdag. Enden på visa ble at president Richard Nixon lovfestet farsdagen som en nasjonal merkedag i 1972. Farsdagen er i USA lagt til tredje søndag i juni, slik det er i de aller fleste land der dagen feires.

Feiring i Norge

I Norge, Island, Sverige, Finland og Estland er farsdagen lagt til andre søndag i november. I mellomkrigstiden ble farsdagen også i Norden feiret i begynnelsen av juni. Etter ønske fra handelsnæringen i de nordiske land ble så dagen flyttet til andre søndag i november for å få bedre avstand til morsdagen.

Graden av feiring i Norge varierer sterkt fra familie til familie, men farsdagen har aldri blitt så populær som morsdagen, noe ikke minst forretningsstanden kan vitne om.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ruth Uggerud

Hvilket år ble det vanlig å feire farsdag i Norge ? Har den hele tiden blitt feiret andre søndag i februar ?MvhRuth Uggerud

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Hei,Godt spørsmål! Har ikke klart å få det fastslått nøyaktig, men det var forholdsvis kort tid etter slutten av den 2. verdenskrig. Har ikke funnet at dagen har vært feiret på noe annet tidspunkt enn andre søndag i februar. Eventuelle andre opplysninger mottas med takk!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg