Tungress fra en veikant på Tåsen i Oslo.

Tungress er en 5–60 centimeter lang, krypende plante i slireknefamilien, med grenete stengler, tallrike små, avlange blad og 2–4 små, hvite eller lyserøde blomster i bladhjørnene.

Faktaboks

Også kjent som
også kalt tunslirekne
Vitenskapelig navn
Polygonum aviculare
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Tungress fins over alt i landet, fra havet til over bjørkegrensen, og trives best på leirjord og fast grunn. Den er svært formrik, med minst seks underarter i Norge, og opptrer som sommerettårig ugress på tun, i plener, hageganger og i åkrer, særlig i grønnsakåkrer og jordbæråkrer. Tungress har en seig, dyptgående pålerot og er derfor ikke av de letteste ugress å bekjempe med luking, hakking eller radrensing. Den er også sterk mot de fleste kjemiske ugressmidler.

I folkemedisinen ble tungress brukt til en lang rekke svært forskjellige formål, blant annet mot lungetuberkulose og til utdriving av steiner i urinveiene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Polygonum aviculare
Tidligere vitenskapelig navn
Polygonum heterophyllum Lindm., Polygonum monspeliense Pers., Polygonum aviculare aviculare L. s. str., Polygonum aviculare heterophyllum, Polygonum aviculare crassifolium (Lindm.) Asch. & Graebn., Polygonum aviculare litorale Lange, Polygonum aviculare aviculare (Link) Lindm., Polygonum heterophyllum
Artsdatabanken-ID
102936
GBIF-ID
7821030

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg