myndig

Myndig, person som har full rettslig handleevne, slik at vedkommende kan inngå avtaler og disponere over sine midler uten samtykke av verge. I Norge er man myndig hvis man er fylt 18 år og ikke helt eller delvis er fratatt den rettslige handleevnen, jf. vergemålsloven av 26. mars 2010 § 2. Før 1969 var myndighetsalderen 21 år, og fra 1969 til 1979 var den 20 år. Den som ikke er myndig, er umyndig.

Faktaboks

Etymologi

Myndighetsalderen er ikke sammenfallende med stemmerettsalderen. Man er myndig fra og med den dato da man fyller 18, mens man har stemmerett fra og med 1. januar det året man fyller 18. I et valgår vil det derfor være en del ungdommer med fødselsdag sent på året som har stemmerett uten å være myndige.

Etter Grunnlovens § 8 skal Kongens myndighetsalder fastsettes ved lov. I lov om Kongens myndighetsalder av 13. mai 1921 (endret 1979) er det bestemt at Kongens myndighetsalder skal være det fylte 18. år.

Etter at Europarådet i 1972 vedtok en resolusjon om at myndighetsalderen bør være 18 år, er det slik i nesten alle land i Europa. Også i en rekke ikke-europeiske land, som India, Kina og de fleste stater i USA, er det dette som er myndighetsalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg