Triaziner, viktig og stor gruppe kjemiske ugressmidler. De er heterosykliske forbindelser med tre nitrogenatomer i en 6-tallsring. De fleste triaziner som er eller har vært i bruk i Norge, er symmetriske med nitrogenatomene i posisjon 1, 3 og 5, men usymmetriske triaziner finnes også. Alle triaziner er systemiske, men transporten foregår bare oppover i plantene. Noen triaziner blir brukt utelukkende som jordherbicid, men de fleste er blad- og jordherbicid. Triazinene er sterke fotosyntesehemmere som blokkerer spaltingen av vann og den ikke-sykliske elektrontransporten. Virkningen på plantene viser seg først som gule nerver eller bladkanter, avhengig av hvor lett middelet transporteres i plantene.

Triazinene har vært brukt i svært mange kulturer: kål, gulrot, potet, korn og plantefelt i skogen. De har også vært mye brukt til totalbekjempelse av ugress på tun, grusganger og industritomter. I utlandet har triazinene hatt særlig stor anvendelse i mais, som har naturlig resistens mot triaziner.

Mange triaziner brytes sent ned i naturen. Noen har dessuten lett for å følge vannet nedover i jordprofilet. Derfor har flere triaziner blitt trukket tilbake, dels av tilvirker og dels av godkjenningsmyndighetene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.