triaziner - plantevern

Triaziner, viktig og stor gruppe kjemiske ugressmidler. De er heterosykliske forbindelser med tre nitrogenatomer i en 6-tallsring. De fleste triaziner som er eller har vært i bruk i Norge, er symmetriske med nitrogenatomene i posisjon 1, 3 og 5, men usymmetriske triaziner finnes også. Alle triaziner er systemiske, men transporten foregår bare oppover i plantene. Noen triaziner blir brukt utelukkende som jordherbicid, men de fleste er blad- og jordherbicid. Triazinene er sterke fotosyntesehemmere som blokkerer spaltingen av vann og den ikke-sykliske elektrontransporten. Virkningen på plantene viser seg først som gule nerver eller bladkanter, avhengig av hvor lett middelet transporteres i plantene.

Faktaboks

Uttale
triazˈiner

Triazinene har vært brukt i svært mange kulturer: kål, gulrot, potet, korn og plantefelt i skogen. De har også vært mye brukt til totalbekjempelse av ugress på tun, grusganger og industritomter. I utlandet har triazinene hatt særlig stor anvendelse i mais, som har naturlig resistens mot triaziner.

Mange triaziner brytes sent ned i naturen. Noen har dessuten lett for å følge vannet nedover i jordprofilet. Derfor har flere triaziner blitt trukket tilbake, dels av tilvirker og dels av godkjenningsmyndighetene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg