Tren er både de militære avdelinger som står for forsyninger (forsyningsavdelinger), og en fellesbetegnelse for de kjøretøyer som inngår i en slik avdeling. Trenet deles gjerne inn i stridstren med ammunisjon, materiell med mere, og kjøkkentren og pakktren som står for annen utrustning, også betegnet som materielltren. Stridstrenet opererer lengst fram mot de stridende styrker; kjøkkentrenet noe lenger bak.

Faktaboks

Etymologi
fransk trainer: slepe

I den norske hæren har trenet også i nyere tid vært organisert på forskjellig vis, fra et eget trenkorps fra 1889 til et forsyningskorps i 1934. Etter hærordningen av 1911 med ett kompani for hver divisjon. I perioden 1890–1930 var Automobilkorpset en egen avdeling under Trenkorpset.

I nyere tid inngår trenet i en større logistikkorganisasjon. I Brigade Nord er Stridstrenbataljonen ansvarlig for transport, forsyning og forpleining, reparasjon og vedlikehold, samt berging. Tidligere har det engelske combat service support vært brukt om denne avdelingen og funksjonen. I en trenavdeling inngår ulike fagfunksjoner og -personell, inklusive forsyningsbefal, materiellbefal, ammunisjonsbefal, transportbefal og proviantforvalter, i tillegg til øvrige stabsfunksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg