tren

Artikkelstart

Tren er både de militære avdelinger som står for forsyninger (forsyningsavdelinger), og en fellesbetegnelse for de kjøretøyer som inngår i en slik avdeling. Trenet deles gjerne inn i stridstren med ammunisjon, materiell med mere, og kjøkkentren og pakktren som står for annen utrustning, også betegnet som materielltren. Stridstrenet opererer lengst fram mot de stridende styrker; kjøkkentrenet noe lenger bak.

Faktaboks

Etymologi
fransk trainer: slepe

I den norske hæren har trenet også i nyere tid vært organisert på forskjellig vis, fra et eget trenkorps fra 1889 til et forsyningskorps i 1934. Etter hærordningen av 1911 med ett kompani for hver divisjon. I perioden 1890–1930 var Automobilkorpset en egen avdeling under Trenkorpset.

I nyere tid inngår trenet i en større logistikkorganisasjon. I Brigade Nord er Stridstrenbataljonen ansvarlig for transport, forsyning og forpleining, reparasjon og vedlikehold, samt berging. Tidligere har det engelske combat service support vært brukt om denne avdelingen og funksjonen. I en trenavdeling inngår ulike fagfunksjoner og -personell, inklusive forsyningsbefal, materiellbefal, ammunisjonsbefal, transportbefal og proviantforvalter, i tillegg til øvrige stabsfunksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg