Stridstrenbataljonen

Stridstrenbataljonen har ansvar for transport av tyngre materiell, som her for Panserbataljonen under forflytning til Finnmark, 2019.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Stridstrenbataljonen er en kampstøtteavdeling i Hæren, som inngår i Brigade Nord. Bataljonen har sitt hovedkvarter i Rusta leir i Målselv kommune i Troms, og har ett kompani i Rena leir i Åmot kommune i Østerdalen.

Stridstrenbataljonen er Hærens forsynings- og transportavdeling. Den har også verkstedkompetanse, for reparasjon av materiell.

Historikk

Stridstrenbataljonen ble først opprettet i 2000 som Logistikkbataljonen, ved en sammenslåing av Teknisk bataljon og Trenbataljonen. Avdelingen byttet navn til Combat Service Support-bataljonen (CSS) i 2004, før den tok dagens navn i 2014.

Oppdrag

Stridstrenbataljonen har ansvar for etterforsyning blant annet av proviant til de stridende avdelingene. Her under øvelse i Finnmark, 2015.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Stridstrenbataljonens hovedoppdrag er å utdanne, trene og øve deler Hærens logistikkapasitet, og å stille transport-, forsynings- og vedlikeholdsressurser for Brigade Nord i fred, krise og krig.

Bataljonen støtter først og fremst Brigade Nords tre manøverbataljoner (Panserbataljonen, 2. bataljon og Telemark bataljon) i felt, så vel som norske styrkebidrag i internasjonale operasjoner. Støtten består særlig av etterforsyninger (proviant, drivstoff og ammunisjon), lettere vedlikehold av materiell, og berging av militære kjøretøy.

Organisering

Stridstrenbataljon er organisert med bataljonsstab og fire kompanienheter:

  • Stridstrenkompani 1 (Kp. 1) er en helprofesjonell avdeling med befal og vervede, som støtter Telemark bataljon (TMBN) og inngår i Hæres hurtige reaksjonsstyrke (HRS).
  • Stridstrenkompani 2 (Kp. 2) støtter 2. bataljon på Skjold.
  • Stridstrenkompani 3 (Kp. 3) støtter Panserbataljonen på Setermoen.
  • Stridstrenkompani 4

Kp. 1 er lokalisert til Rena leir; de øvrige i Rusta leir.

Stridstrenkompani 2 (Kp. 2) støtter 2. bataljon på Skjold; Stridstrenkompani 3 (Kp. 3) støtter Panserbataljonen på Setermoen. Stridstrenkompani 4 (Kp4) er et forsyningskompani, med vedlikeholdstropp, tungstransporttropp, transport- og servicetropp.

Bataljonen opererer med et stort antall forskjellige kjøretøy, inklusive beltevogner, lastebiler, vogntog, kranbil, bergingsbil og hjullastere.

Avdelingen har rundt 500 soldater, fordelt på ansatte, vervede og vernepliktige mannskaper. Bataljonen har bidratt med kapasiteter i en rekke internasjonale operasjoner.

Operasjoner

Bataljonen har siden opprettelsen i 2000 stilt styrkebidrag og enkeltpersoner til andre avdelingers deltakelse i operasjoner ute.

Det første bidraget i internasjonale operasjoner var kompanienheter i Kosovo Force (KFOR) i Kosovo. Samtidig stilte avdelingen enkeltpersoner til styrker i Afghanistan: Operation Enduring Freedom (OEF) fra 2002; så International Security Assistance Force (ISAF) i 2004 og 2006–2012, og fra 2014 til Resolute Support Mission (RSM). Deretter har den bidratt i Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg