Tinnorganiske forbindelser, fellesbetegnelse for kjemiske forbindelser med én eller flere tinn–karbonbindinger. Med få unntak avledes de av fireverdig tinn og har den generelle formel Rn+1SnX3−n hvor R er alkylgrupper og/eller arylgrupper og X er halogener, hydrogen, hydroksyl eller acyloksygrupper (R-(CO)-O-). Blant de viktigste tinnorganiske forbindelsene er heksabutyldistannoksan, (C4H9)2Sn–O–Sn(C4H9)3, oftest kalt «tributyltinn», forkortet TBT.

Fremstilling skjer vanligvis ved at man går ut fra tetraalkyltinnforbindelser, R4Sn, og omsetter dem med tinnhalogenider, hvorved det dannes alkyltinnhalogenider, f.eks. R4Sn + 2SnCl4 = R2SnCl2 + 2RSnCl3. Av disse kan så de fleste andre tinnorganiske forbindelser fremstilles, f.eks. alkyltinnhydroksider, -oksider og -hydrider.

Tetraorganotinnforbindelsene blir brukt for fremstilling av tilsvarende mono-, di- og triorganoforbindelser og som katalysatorkomponenter ved olefinpolymerisasjoner. De øvrige blir brukt som stabilisatorer for PVC-plast o.l., særlig gjelder dette dialkyltinn-svovelforbindelser, som katalysator ved polyuretanskumdannelse, som desinfeksjonsmiddel i sykehus, som soppdrepende impregnering for tekstiler, lær-, papir-, trevarer o.l., som grohemmende tilsetninger i skipsmalinger (forbudt for småbåter) og som plantevernmidler i jord- og skogbruk. I tillegg er de viktige alkyleringsreagenser i organisk syntese.

De tinnorganiske forbindelsene er giftige og mistenkes å ha hormonlignende virkninger (se hormonlignende forbindelser). Grenseverdien for organiske tinnforbindelser (regnet som Sn) i arbeidsmiljøet er satt til 0,1 mg/m3 luft. Tinnorganiske forbindelser er fra 1989 forbudt i grohemmende maling og bunnstoff til båter under 25 m, og i impregneringsmidler for mærer i oppdrettsnæringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.