En termonukleær prosess er en reaksjon mellom atomkjerner som finner sted når kjernene har tilstrekkelig høy termisk energi, hvilket i praksis betyr at temperaturen er ekstremt høy. På denne måten kan fusjon mellom atomkjerner finne sted.

Faktaboks

Uttale
termonukleˈær prosess
Etymologi
av termo- og latin ‘kjerne’

Beskrivelse

Fusjon er et fenomen som består av at lette atomkjerner smelter sammen til tyngre. For at dette skal kunne finne sted, må atomkjernene ha tilstrekkelig høy energi til å overvinne den elektrostatiske frastøtningen mellom dem (den såkalte Coulomb-barrieren). En slik prosess kan bare foregå ved en temperatur på nær 100 millioner kelvin, en temperatur så høy at ingen faste stoffer kan tåle den. Dette kalles en termonukleær prosess.

Kontrollerte termonukleære prosesser antas bare å kunne foregå i plasma som holdes sammen av spesielt utformede magnetfelt i fusjonsreaktorer (se fusjon og fusjonsreaktor). Ukontrollert termonukleær fusjon, hvor energien som blir frigjort på grunn av fusjonen utløses på en ukontrollert måte, finner sted i hydrogenbomben, i Solen og de fleste andre stjerner.

Anvendelser

Termonukleær fusjon benyttes i kjernefysiske våpen som for eksempel hydrogenbomben. Det forskes også på hvordan man kan benytte kontrollert termonukleær fusjon som en energikilde i samfunnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg