teleskoptårn

Det høye tårnet til Solteleskopet på Mount Wilson Observatory, California.
Av .

Artikkelstart

Teleskoptårn er en konstruksjon der astronomiske teleskoper monteres. Alle astronomiske teleskoper på jordoverflaten, både for observasjoner om natten og om dagen, monteres i relativt høye tårn. Det gjøres for å bringe teleskopene over det uunngåelige, optisk forstyrrende luftlaget like over bakken som oppstår når luften beveger seg over bakkens ujevnheter.

Høyden til et astronomisk teleskoptårn avhenger av lokale forhold og krav til optisk kvalitet for teleskopet. Solteleskoper er jevnt over høye siden oppvarmingen av luften nær bakken er høyere på dagtid enn om natten.

Tårnet til det tidligere Solteleskopet på Harestua er 16 meter høyt mens soltårnet til Mount Wilson-observatoriet i California, som ble bygget av George Ellery Hale rager 46 meter over bakken og Richard B. Dunn Solar Telescope, Sacramento Peak Obsevatory, New Mexico er 41 meter høyt. Det nyeste og største solteleskopet i dag, Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) på Maui, Hawaii, med ekstremt strenge krav til å unngå optiske forstyrrelser, har et 42 meter høyt tårn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg