George Ellery Hale var en amerikansk astronom og entreprenør som forsket på Solen, bygde observatorier og vitenskapelige instrumenter, og gjorde viktige bidrag for å bygge opp det astronomiske miljøet i USA og i verden.

Hale oppdaget solflekkenes magnetfelt, påviste sammenhengen mellom solaktivitet og geomagnetiske forstyrrelser, og oppfant spektroheliografen.

Han grunnla de såkalte Hale-observatoriene: Yerkes-observatoriet (grunnlagt 1897), Mount Wilson-observatoriet (grunnlagt 1904) og Palomar-observatoriet (innviet i 1948). Disse observatoriene huset på ulike tidspunkter de største teleskopene i verden.

I 1894 grunnla Hale det vitenskapelige tidsskriftet The Astrophysical Journal, og det er i dag et prestisjetungt tidsskrift innen astronomien. Han var også en stor pådriver for grunnleggelsen av American Astronomical Society i 1899. I 1904 dannet han unionen som skulle bli forgjengeren til Den internasjonale astronomiske union, dannet i 1919. I 1916 opprettet han National Research Council.

Hale var også en pådriver for grunnleggingen av California Institute of Technology og Huntington Library and Art Gallery i Pasadena.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.