Faktaboks

George Ellery Hale
Uttale
heil
Født
29. juni 1868, Chicago, Illinois, USA
Død
21. februar 1938, Pasadena, California, USA
George Ellery Hale

George Ellery Hale var en amerikansk astronom og entreprenør som forsket på Solen, bygde observatorier og vitenskapelige instrumenter, og gjorde viktige bidrag for å bygge opp det astronomiske miljøet i USA og i verden.

Hale oppdaget solflekkenes magnetfelt, påviste sammenhengen mellom solaktivitet og geomagnetiske forstyrrelser, og oppfant spektroheliografen.

Han grunnla de såkalte Hale-observatoriene: Yerkes-observatoriet (grunnlagt 1897), Mount Wilson-observatoriet (grunnlagt 1904) og Palomar-observatoriet (innviet i 1948). Disse observatoriene huset på ulike tidspunkter de største teleskopene i verden.

I 1894 grunnla Hale det vitenskapelige tidsskriftet The Astrophysical Journal, og det er i dag et prestisjetungt tidsskrift innen astronomien. Han var også en stor pådriver for grunnleggelsen av American Astronomical Society i 1899. I 1904 dannet han unionen som skulle bli forgjengeren til Den internasjonale astronomiske union, dannet i 1919. I 1916 opprettet han National Research Council.

Hale var også en pådriver for grunnleggingen av California Institute of Technology og Huntington Library and Art Gallery i Pasadena.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg