Teleologisk etikk er en gruppe av etiske teorier som kjennetegnes av at det som gjør en handling etisk riktig er at handlingen bidrar til å oppnå et verdifullt resultat.

Ordet teleologisk kommer fra det greske ordet telos, som kan oversettes til 'mål' eller 'formål'.

Det er vanligvis to typer etiske teorier som faller inn i kategorien teleologisk etikk.

  1. Den ene teorien er alle former for konsekvensialisme, som er teorier som mener at en handlings riktighet bestemmes av mengden gode konsekvenser handlingen produserer. Blant konsekvensialistiske teorier finner vi utilitarismen, som mener at handlingen bør produsere mest mulig gode konsekvenser for alle berørte parter. Vi finner også etisk egoisme, som mener at handlingen bør produsere mest mulig gode konsekvenser for meg selv.
  2. Den andre typen teori som kan betegnes som teleologisk er dydsetikk. Dydsetikken mener at en handlings riktighet henger sammen med i hvilken grad handlingen bidrar til en god karakter hos den som handler.

Teleologisk etikk blir gjerne forstått i kontrast til deontologisk etikk, ofte på norsk kalt pliktetikk. Deontologisk etikk kjennetegnes av at det som gjør en handling riktig ikke er konsekvensene av handlingen, men handlingens iboende verdi eller i hvilken grad handlingen utføres ut fra riktige prinsipper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg