Konsekvensetikk er en gruppe av etiske teorier der en handlings riktighet bestemmes utelukkende av handlingens konsekvenser.

Utilitarismen er den mest kjente formen for konsekvensetikk. Denne teorien hevder at en handling er riktig hvis og bare hvis den fører til størst mengde nytte, alle individer tatt i betraktning. Begrepet nytte skal her forstås som gode konsekvenser.

Det finnes også andre former for konsekvensetikk som ikke er utilitaristiske. Etisk egoisme utgjør også en form for konsekvensetikk, men skiller seg fra utilitarismen ved at det er konsekvensene for aktøren selv som avgjør om handlingen er riktig, og ikke de samlede konsekvensene for alle berørte individer.

Andre typer konsekvensetikk skiller seg fra utilitarismen ved at de ikke krever at graden av nytte skal maksimeres. For eksempel vil egalitaristisk konsekvensetikk kreve at nytten skal fordeles likt.

Ulike konsekvensetiske teorier kan også være forskjellige med henhold til hvilke typer konsekvenser som regnes som verdifulle.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg