Konsekvensetikk er en gruppe av etiske teorier der en handlings riktighet bestemmes utelukkende av handlingens konsekvenser.

Utilitarismen er den mest kjente formen for konsekvensetikk. Denne teorien hevder at en handling er riktig hvis og bare hvis den fører til størst mengde nytte, alle individer tatt i betraktning. Begrepet nytte skal her forstås som gode konsekvenser.

Det finnes også andre former for konsekvensetikk som ikke er utilitaristiske. Etisk egoisme utgjør også en form for konsekvensetikk, men skiller seg fra utilitarismen ved at det er konsekvensene for aktøren selv som avgjør om handlingen er riktig og ikke de samlede konsekvensene for alle berørte individer.

Andre typer konsekvensetikk skiller seg fra utilitarismen ved at de ikke krever at graden av nytte skal maksimeres. For eksempel vil egalitaristisk konsekvensetikk kreve at nytten skal fordeles likt.

Ulike konsekvensetiske teorier kan også være forskjellige med henhold til hvilke typer konsekvenser som regnes som verdifulle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.