Tørkestress er reduksjon i vanntilførselen til en plante slik at dens stoffomsetning, vekst og utvikling påvirkes merkbart. Det er en gradvis overgang fra optimale vekstforhold til forhold som betegnes som tørkestress.

Virkningen av tørkestress på planten er komplisert, fordi mange prosesser blir påvirket i større og mindre grad; noen ved relativt svakt stress, andre først ved sterkere stress. Den mest ømfintlige prosessen synes å være cellestrekningen, som viser seg som en reduksjon i plantens lengdevekst. Cellene i rotens og stengelens vekstsoner er avhengig av tilstrekkelig vann for sin vekst. En konsekvens av dette er at planter ofte har større lengdevekst om natten enn om dagen, blant annet på grunn av stort vanntap ved transpirasjon fra bladene om dagen.

Flere prosesser som er knyttet til cellenes protoplasma blir hemmet når det ikke er en tilstrekkelig hydratisering av enzymproteiner og andre komponenter i protoplasmaet. Spalteåpningene lukkes ved vannmangel, derved reduseres fotosyntesen og stoffproduksjonen.

Utilstrekkelig vannforsyning påvirker ofte planten mer i visse utviklingsstadier enn i andre. For eksempel er den vegetative veksten gjerne sterkere påvirket av tørkestress enn blomstring og fruktdannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg