synkroskop

Artikkelstart

Synkroskop er et instrument som viser om to kraftsystemer som genererer elektrisk vekselstrøm er i fase med hverandre.

Faktaboks

Uttale
synkroskˈop
Etymologi
av gresk syn, ‘sammen’, khronos, ‘tid’ og skopein, ‘se’

Vekselstrøm er en periodisk funksjon der spenningsverdien varierer over tid på en gjentagende og regelmessig måte. Fasen angir tilstanden på et bestemt tidspunkt i perioden. For at to vekselstrømmer skal være synkronisert må de ha samme periodelengde og til enhver tid være i samme fase innen perioden. Det betyr at vekselstrømmene må operere med samme frekvens, og slik at faseforskyvningen mellom dem blir lik null.

Et synkronoskop måler frekvensforskjellen og faseforskyvningen mellom to kraftsystemer. Synkroskopet kan være er et elektrodynamisk instrument der samvirket mellom magnetiske felt produserer en kraft som styrer en viser. Viseren kan rotere fritt og er utstyrt med en dempningsmekanisme som jevner ut vibrasjoner. I dag er det mest vanlig å bruke en katodestråleoscillograf for å se om strømmene er i fase med hverandre.

Bruk av synkroskop er viktig når to kraftsystemer (for eksempel generatorer) skal kobles sammen parallelt på et felles vekselstrømnett. Det er først når frekvensforskjellen og fasevinkelen mellom de to systemene er null at dette kan gjøres på en trygg måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg