Synkronisere vil innen IT som oftest referere til prosessen med å gjøre informasjonen som ligger lagret i to ulike systemer helt eller delvis lik (datasynkronisering). I motsetning til kopiering eller speiling som overfører informasjon fra et system til et annet, er synkronisering som regel en gjensidig (toveis) oppdatering med håndtering av konflikter. Et annet bruk av begrepet er synkronisering av oppgaver, der ulike systemer blir enige om prioritet og rekkefølge i oppgaver som krever samtidig bruk av felles ressurser (prosessynkronisering).

Faktaboks

Uttale
synkronisˈere
Etymologi

synkron, stille inn i forhold til noe.

Synkronisering benyttes når det er ønskelig at to ulike systemer skal reflektere den samme informasjon. Et typisk eksempel kan være at informasjonen i kalenderapplikasjonen på en mobiltelefon og informasjonen i kalenderapplikasjonen på en datamaskin reflekterer hverandre. Alternativt ønske om at avtaler i det private kalendersystemet og det jobbrelaterte kalendersystemet er synkronisert.

Et annet eksempel kan være at de lokale filene synkroniseres mot en skylagringstjeneste. Dette er ikke en ren kopieringsoppgave da det også må tas høyde for at informasjonen i skylagringstjenesten kan ha blitt endret av andre brukere eller systemer.

Tidligere var synkronisering en ganske tydelig prosess med for eksempel tilkobling av kabel mellom to enheter. I dag foregår synkronisering ofte mot skytjenester i bakgrunnen. Brukeren har liten følelse av at de jobber mot lokale kopier og at tjenestene håndterer samtidige endringer flere steder.

Tidligere var det en forutsetning for synkronisering er at informasjonen flyter begge veier. Alle endringer i et av systemene vil reflekteres i det andre etter en synkronisering, og konflikter under synkroniseringen håndteres etter fastsatte synkroniseringsregler. Svært mange benytter imidlertid begrepet i dag også om ulike former for kontinuerlig (automatisk) kopiering. Begreper som enveis-synkronisering (speiling) kontra toveis-synkronisering har derfor dukket opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg