Sykepleierpensjonsloven er en norsk lov som etablerer en pensjonsordning for sykepleiere. Loven regulerer utbetaling av alders-, uføre-, ektefelle- og barnepensjon.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om pensjonsordning for sykepleiere
Kortnavn
sykepleierpensjonsloven
Trådt i kraft
01.07.1962
Lovdata-ID
NL/lov/1962-06-22-12

Pensjonsordningen finansieres av innbetalinger fra ordningens medlemmer og deres arbeidsgivere. Medlemskap er obligatorisk for alle sykepleiere som oppfyller lovens vilkår for å bli medlem. Pensjonsordningen administreres av et styre som blir oppnevnt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Dette er en av få lovfestede pensjonsordninger som gjelder for en bestemt yrkesgruppe. Bakgrunnen for loven var et ønske om at alle sykepleiere skulle ha samme rett til pensjon på like vilkår, uavhengig av hvor de var ansatt. Før loven ble vedtatt var det store forskjeller mellom ulike pensjonsordninger for sykepleiere, avhengig av hvor de jobbet.

Lovens innhold

Alderspensjonen fra ordningen er utformet etter samme prinsipper og regler som de offentlige tjenestepensjonsordninger. For ansatte født før 1963 tar ordningen sikte på en alderspensjon på 66 prosent av sluttlønnen etter 30 års opptjening og pensjonen samordnes med alderspensjon fra folketrygden. For ansatte født i 1963 eller senere har ordningen med virkning fra 1. januar 2020 blitt lagt om til en såkalt påslagsmodell etter samme prinsipper som i offentlig tjenestepensjon for øvrig. Det betyr at pensjonsrettighetene i ordningen tjenes opp år for år med 5,7 prosent av lønnsinntekten opp til 6 ganger grunnbeløpet og med 23,8 prosent av den del av lønnsinntekten som ligger mellom 6 og 12 ganger grunnbeløpet. Fra og med 2011 har alderspensjonen fra ordningen blitt levealdersjustert på samme måte som annen offentlig tjenestepensjon.

Historikk

Pensjonsordningen for sykepleiere er en av få lovfestede pensjonsordninger i Norge som gjelder for en bestemt yrkesgruppe. Bakgrunnen for loven var et ønske om at alle sykepleiere skulle ha samme rett til pensjon på like vilkår, uavhengig av hvem arbeidsgiver var. Før loven ble vedtatt var det store forskjeller mellom ulike pensjonsordninger for sykepleiere, avhengig av om de jobbet i offentlig sektor eller i privat sektor for en en ideell organisasjon eller for en privat, kommersiell virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg