Svartsonekjuke, Ringebu, Hirkjølen
Svartsonekjuke (Phellinus nigrolimitatus)er vanligst på død ved i gammel skog, og brukes som en signalart på slike skogtyper.
Svartsonekjuke, Ringebu, Hirkjølen
Av .
Lisens: fri

Svartsonekjuke er en poresopp i ildkjukefamilien som vokser på gran og furu over hele landet. Den danner en spesiell hvitråte med ovale «lommer» i veden.

Faktaboks

Også kjent som
Phellinus nigrolimitatus
Vitenskapelig navn
Phellinus nigrolimitatus
Beskrevet av
(Romell) Bourdot og Galzin
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Beskrivelse

Formen på fruktlegemet er tiltrykt til avlangt hylleformet. Konsistensen er seig til trehard. Størrelsen er opptil 20 cm langt, 5 cm bredt og 3 cm tykt.

Porelaget er friskt gulbrunt til rustbrunt og de eldre deler blir mørke brune, ofte med karakteristiske tynne svarte soner, noe som er opphavet til både det norske og latinske navnet. Sonene kan man se ved å skjære gjennom soppen.

Levevis

Arten vokser på død barved, særlig gran mer sjelden på furu og er kjent nord til indre Finnmark. Sirkumpolar i hele barskogsbeltet.

Svartsonekjuke er knyttet til gammel skog og brukes gjerne som signalart på slik type skog. Den er oppført på den norske rødlista.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Hymenochaetales
Familie Hymenochaetaceae
Slekt Ildkjuker Hymenochaete
Art Svartsonekjuke H. nigrolimitatus

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

svartsonekjuke
Phellinus nigrolimitatus
Tidligere vitenskapelig navn
Polyporus nigrolimitatus Romell, Fomes nigrolimitatus (Romell) Egeland, Phellopilus nigrolimitatus (Romell) Niemelä, T. Wagner & M. Fischer, Ochroporus nigrolimitatus (Romell) Fiasson & Niemelä
Artsdatabanken-ID
56618
GBIF-ID
2519820

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg