svarte enker

Svarte enker. Arten Latrodectus mactans, med det karakteristiske røde, timeglassformede merket på undersiden. Bittet er ubehagelig – og bør behandles medisinsk – men sjelden dødelig for mennesker. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Svart enke med det karakteristiske røde, timeglassformede merket på undersiden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Svarte enker er en edderkoppslekt i familien Theridiidae. Slekten er utbredt i store deler av verden, i Europa bare i sør. Alle artene er giftige for mennesker. Bittet medfører som oftest sterke smerter, kvalme og pustebesvær, men ender sjelden med døden.

Faktaboks

Også kjent som
sorte enker
Vitenskapelig navn
Latrodectus
Beskrevet av
Charles Athanase Walckenaer, 1805

Mange arter er skinnende svarte, ofte med enkelte røde tegninger. Men det finnes også arter som er brune eller gråaktig, og med andre mønstre. De lever av å spise insekter.

Mest kjent er arten Latrodectus mactans, som er utbredt i varme strøk rundt hele jorda. Særlig beryktet er den i Amerika. Den har med menneskers hjelp spredt seg til Middelhavsområdet. Av og til dukker den opp i Norge i importerte biler eller annet gods fra USA, men den klarer ikke å etablere seg her.

Kroppen er cirka 2,5 centimeter lang, og på undersiden av kroppen har den en rød tegning med form som et timeglass. Hannen er bare 7–8 millimeter lang og blir ofte spist av hunnen etter paring.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

svarte enker
Latrodectus
GBIF-ID
2157920

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg