Svart enke (foto)

Svarte enker. Arten Latrodectus mactans, med det karakteristiske røde, timeglassformede merket på undersiden. Bittet er ubehagelig – og bør behandles medisinsk – men sjelden dødelig for mennesker. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Svart enke med det karakteristiske røde, timeglassformede merket på undersiden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Svarte enker er en edderkoppslekt, Latrodectus, i familien kamfotedderkopper Theridiidae. Slekten er utbredt i store deler av verden, spesielt i varmere strøk. I Europa opptrer den bare lengst sør. Alle artene er giftige for mennesker. Den større hunnen er giftigere enn hannen, og sprøyter inn større mengde gift. Bittet medfører som oftest sterke smerter, kvalme og pustebesvær, men ender sjelden med døden. Til tross for at giftens styrke er oppgitt til å være 15 ganger sterkere enn klapperslangegift, er volumet så lite at det sjelden er fatalt. USA opplyser om 63 dødsfall forårsaket av svart enke i perioden 1950–1989.

Faktaboks

Også kjent som
sorte enker
Vitenskapelig navn
Latrodectus
Beskrevet av
Charles Athanase Walckenaer, 1805

Mange arter er skinnende svarte, ofte med enkelte røde tegninger. Men det finnes også arter som er brune eller gråaktig, og med andre mønstre. De lever av å spise insekter og andre småkryp som de fanger i sine fangstnett.

Mest kjent er arten Latrodectus mactans, som er utbredt i varme strøk rundt hele jorda. Særlig beryktet er den i Amerika. Den har med menneskers hjelp spredt seg til Middelhavsområdet. Av og til dukker den opp i Norge i importerte biler eller annet gods fra USA, men den klarer ikke å etablere seg her. Første funn i Norge ble gjort i 2015 i en importert bil.

Kroppen er cirka 2,5 centimeter lang, og på undersiden av kroppen har den en rød tegning med form som et timeglass. Hannen er bare 7–8 millimeter lang og blir ofte spist av hunnen etter paring.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

svarte enker
Latrodectus
GBIF-ID
2157920

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg