Svarte enker, slekten Latrodectus, er en beryktet slekt av kamfotedderkopper. Svart enke med det karakteristiske røde, timeglassformede merket på undersiden.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kamfotedderkopper er en stor familie i ordenen edderkopper med over 3000 arter utbredt over hele verden. I Norge finnes minst 43 arter, og familien kan påtreffes over hele landet. Disse edderkoppene er svært variable og mangfoldige, og systematikken er foreløpig uavklart.

Faktaboks

Også kjent som

Theridiidae, beskrevet av Sundevall, 1833

Beskrivelse

Kroppsform og farge varierer en god del, men mange arter har tydelige mønstre, spesielt på bakkroppen. Størrelsen på de norske artene varierer fra 1,25 til 7 millimeter. De ulike artene kan være vanskelig å skille fra hverandre, men et fellestrekk for alle er sagtannete hår på siste ledd av bakerste beinpar, derav navnet. Underleppa er heller ikke oppsvulmet i forkant, en annen viktig diagnostisk karakter.

Levevis

Man kan finne kamfotedderkoppene i mange ulike landskapstyper, og de er gjerne blant de vanligste edderkoppene som forekommer i menneskepåvirkede habitater. De fleste spinner et uregelmessig nett som består av mange enkelttråder på kryss og tvers og utstyrt med limdråper. Det er imidlertid stor variasjon i utformingen av fangstnett innen familien.

Noen eksempler

Brynkamfotedderkopp Theridion varians er 2–3,5 millimeter lang og finnes over hele landet, men mer spredt lengst nord. Bakkroppen har et tydelig mønster. Den lever i lav vegetasjon som busker og små trær. Der spinner den uregelmessige fangstnett som den bevokter. Hannen kan finnes fra begynnelsen av mai til midten av juli, mens hunnen kan påtreffes gjennom hele året på egnede lokaliteter.

Svarte enker, slekten Latrodectus, er en beryktet slekt av kamfotedderkopper. De er særlig utbredt i varmere deler av kloden. De fleste artene er mørke med en rød tegning formet som et timeglass på undersiden av bakkroppen. I Europa finnes en art i Middelhavsområdet, men den forekommer ikke i Norge. Hunnen til de svarte enkene har sterk gift og gir et smertefullt bitt som kan gi komplikasjoner, men de er sjelden dødelig for mennesker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg