Sulfonsyrer er organiske forbindelser som inneholder atomgruppen med kjemisk formel –SO2OH. Sulfonsyrer dannes ved sulfonering og er sterke, enprotiske syrer. Saltene av sulfonsyrer kalles sulfonater, og disse er som oftest er løselige i vann.

Faktaboks

Uttale
sulfˈonsyrer

Alkalisaltene av sulfonsyrer, særlig natriumsaltene (natriumsulfonater) har i mange tilfeller svært god vaske- og emulgeringsevne, og de brukes derfor i stor utstrekning som syntetiske vaskemidler. Ved smelting av sulfonsyrer med natriumhydroksid ombyttes sulfogruppen med hydroksyl, OH, og det oppstår fenoler. Denne prosessen brukes i industrien, blant annet til fremstilling av fenol.

Mange organiske fargestoffer er sulfonsyrer, og man fremstiller dem enten ved å sulfonere det ferdige fargestoffet eller ved å bruke sulfonsyrer som råstoffer ved fargestoffenes fremstilling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg