sugeskålflaggermus

Artikkelstart

Sugeskålflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det finnes kun to arter i én slekt, begge lever kun på Madagaskar (de er endemiske for landet). De holder til i planter med brede og glatte blader, der sugekopper er spesielt nyttige.

Faktaboks

Også kjent som
familien Myzopodidae

Beskrivelse

De to artene er svært like i utseende. Begge har fire sugeskåler, én på hvert lem. De finnes under tommelen og på ankelen. Sugeskålene brukes til å henge seg fast med på glatte blader, flaggermusene bor inne i svært glatte palmeblader. Sugeskålene sitter ikke på en stilk som hos familien skiveflaggermus (Thyropteridae). Egentlig fungerer de heller ikke ved sug, men ved å klebe seg fast. Flaggermusene henger uvanlig nok med hodet opp og støtter seg på halen. De lever vanligvis i små grupper med færre enn ti flaggermus.

Skallen er høy og rund og ørene svært store og traktformede med sterkt buet framkant. Tommelen er liten, mens halen er lang og når lenger enn halehuden.

Arter

Myzopoda aurita er en nokså liten flaggermus, kroppslengden er rundt 63 mm, halelengden 47 mm og vekta 7-10 g. Pelsen er rødbrun, mens vingene er mørkere brunsvarte. Snuten er spiss og øynene små. Den spiser insekter, kanskje spesielt små møll. Denne arten lever i fuktige, østlige skoger.

Myzopoda schliemanni ble oppdaget i tørre, nordvestlige skoger på begynnelsen av 2000-tallet. Den ligner mye på M. aurita, men er ørlite mindre med kortere ører. Kroppslengden er rundt 57 mm, halelengden rundt 46 mm og vekta 7-10 g. Pelsen er lengre og lysere grå enn hos den andre arten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.
  • Goodman, S.M., Rakotondraparany, F. & Kofoky, A. 2007. The description of a new species of Myzopoda (Myzopodidae: Chiroptera) from western Madagascar. Mammalian Biology 72 (2): 65-81.
  • Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg